U trendu

Krkobabić obišao zadruge u selima kod Smedereva

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić obišao je danas zemljoradničku zadrugu „Agro zdravlje“ u selu Ralja i gazdinstvo zadrugara Dragoslava Jovanovića iz Udovice kod Smedereva.

Krkobabić je novinarima kazao da je zadruga „Agro zdravlje“ osnovana 2007. godine i da se uspešno bavi otkupom i skladištenjem ratarskih kultura, a da postoji mogućnost proširenja skladišnih i tehnoloških kapaciteta.

„Ova zadruga je primer da zadrugari mogu da egzistiraju. Ideja je da male posede zemlje objedine i formiraju zadruge koje će predstavljati zaokružene organizacione i tehnološko-ekonomske celine“, kazao je Krkobabić.

On je dodao da želi da mali proizvodjači postanu robni proizvodjači.

„Predvidjena podsticajna sredstva u narednoj godini su oko osam miliona evra, a u naredne tri godine oko 25 miliona evra“, rekao je Krkobabić.

On je podsetio da Vlada daje 50 hiljada evra za osnivanje novih i 100 hiljada za postojeće zadruge, dok je na lokalnoj samoupravi da obezbedi infrastrukturu i da u planu budžeta za narednu godinu pedvidi sredstva za pospešivanje rada zadruga.

Zadrugar Dragoslav Jovanović rekao je da sa pet hektara zemljišta „ako se pametno obradjuje, može lepo da živi“.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.