U trendu

Krkobabic: Zadruge sansa za opstanak porodicnih gazdinstava

ZLATIBOR – Šansa za opstanak najvećeg broja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih u Srbiji ima 570.000, je njihovo udruživanje, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić govoreći na Okruglom stolu o zadrugarstvu u okviru Zimskih susreta poljoprivrede na Zlatiboru.

Krkobabić je, saopštavaju iz resornog ministarstva, istakao da poljoprivrednike na udruživanje tera mali, a usitnjen posed i da zadruge kao organizacioni oblik udruživanja nemaju valjanu alternativu ni u Evropskoj uniji, a ni kod nas.

„Uspešna zadruga daje uspešno selo, a uspešno selo uspešnu Srbiju“, rekao je Krkobabić.
Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov-Bizonj istakla je značaj ovakvih skupova jer, kako je rekla samo kada znamo kakvo je stanje i kakve su nam potrebe možemo da opredelimo adekvatna buduća ulaganja.

„Ljudi se sve više organizuju u zadruge i to iziskuje ulaganja u mehanizaciju, skladišne kapacitete i nove ljude. Zadruge daju doprinos budžetu Srbije, doprinose ekonomskoj održivosti svojih zadrugara a time i održivosti sela“, izjavila je ona.
Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je zadrugarstvo u usponu i da se u narednom periodu planira formiranje zadružnog fonda, povećanje broja zadrugara i što veća sinergija sa strukom i naukom.
Istaknuto je da je od 2017. godine za zadrugarstvo iz programa podrške zadrugama „500 zadruga u 500 sela“ izdvojeno 2,2 milijarde dinara za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj 207 novoosnovanih i starih zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.