U trendu

Kroz projekat „Znanjem do posla“ do željene karijere i bolje budućnosti

BEOGRAD – Predstavnicima osnovnih i srednjih škola Mačvanskog i Kolubarskog okruga i iz gradova Sremska Mitrovica, Ruma, predstavljene su usluge Karijernog vođenja i savetovanja (KViS) koje se sprovode u okviru projekta „Znanjem do posla“.

Partnerski projekat dve vlade – Švajcarske i Srbije trenutno se realizuje u 13 regiona u Srbiji, a osmišljen je tako da kreira što bolje preduslove za brže zapošljavanje mladih kroz razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja kao i kroz obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca, ukazuje se u saopštenju.

Usluge KVIS-a namenjene su mladima od 15 do 30 godina, kao i starijima ukoliko pripadaju teže zapošljivim kategorijama društva, kako bi se unapredile njihove profesionalne veštine i stvorili povoljniji uslovi za brži radni angažman.

Zahvaljujući mreži partnerskih organizacija, takozvanih brokera, mladi prolaze kroz sveobuhvatan sistem karijernog vođenja i savetovanja pri čemu ih obučeni karijerni praktičari osnažuju u razumevanju ličnih talenata, informišu o aktuelnostima sa tržišta rada, mogućnostima daljeg usavršavanja ili pak mogućnostima zaposlenja.

Usluge karijernog vođenja i savetovanja se pružaju u sedam osnovanih Job info centara u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Kruševcu, Požegi, Šapcu i Kragujevcu, kao i osnovnim i srednjim školama u regionima pokrivenim projektom, koji uz čitav program osnaživanja mladih u cilju odgovornog planiranja karijere, u skladu sa interesovanjima organizuje i realne susrete sa poslodavcima i predstavnicima određenih zanimanja u cilju upoznavanja sa konkretnim profesijama.

U realizaciju projekta uloženo je 29 miliona evra, a gotovo 27.000 mladih je koristilo usluge karijernog vođenja i savetovanja u proteklih osam godina.

Preko 1600 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu, a čak 77 odsto polaznika obuka se zaposlilo.

Prepoznavajući značaj umrežavanja, u projekat se uključilo i 250 kompanija kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora, svesni da su kompetentni i obučeni mladi kadrovi budućnost privrede i društva uopšte.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, kao i Agencije za kvalifikacije, Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar