U trendu

Kubanska vlada najavila ili poskupljenje goriva i struje ili manje bonova za snabdevanje

Kubanska vlada saopštila je da će morati ili da poveća cene goriva i struje, ili da smanji sbvencioniranje bonova iz budžeta za snabdevanje građana osnovnim namirnicama.

To je rečeno na završnoj godišnjoj sednici Skupštine Kube.

Predsednik Kube Migel Dias-Kanel izjavo je da „teška vremena iziskuju teške mere“.

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je privredna recesija na Kubi ove godine između jedan i dva odsto, a inflacija je dostigla oko 30 odsto. Bilo je problema i u turizmu, glavnom izvoru prihoda Kube, a i u poljoprivrednoj proizvodnji.

Brj stranih turista i dalje je na samo 64 odsto broja iz 2019. godine, pre pandemije korona virusa. Proizvodnja šećera je opala, a vlada je morala da uvozi hranu.

Premijer Manuel Marero Krus je rekao da će zbog ekonomskih problema Vlada morati da podigne cene benzina, struje i gasa ili da smanji sledovanja građana po bonovima za kupovinu hrane i drugih osnovnih potrepština.

Ekonomska kriza na Kubi je naterala stotine hiljada ljudi da odu u pokušaju da stignu do SAD. Dugački redovi na benzinskim pumpama su nedavno postali kraći, ali vesti o mogućem poskupljenju bi mogle da podstaknu nalet vozača da napune rezervoare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar