U trendu

Kultura i biznis: Kinezi radoholici, Srbi brzopleti u odlukama

BEOGRAD – Sve više kompanija iz Kine investira i posluje u Srbiji, a jedan od najvećih izazova za kineske investitore u Srbiji su kulturološke razlike u poslovanju koje imaju uticaja na poslovanje, profitabilnost i razvoj dugoročnih partnerstava, zaključeno je na danas na konferenciji „Poslovni odnosi Srbije i Kine kroz prizmu interkulturalnih komunikacija“.

Reč je o prvom u seriji skupova koje pokreću Privredna komora Srbije, Privredna komora Beograd i Mokrogorska škola menadžmenta kako bi se predstavnici kineskih i srpskih kompanija međusobno upoznali s kulturnim vrednostima, tradicijom i standardima.

To je, kako je istaknuto, preduslov za dalje unapređenje veština komunikacije, pregovaranja i razvoja poslovnih odnosa kineskih i srpskih partnera.

Govoreći o uticaju kulturoloških razlika u poslovanju, osnivač i direktor Mokrogosrke škole menadžmenta Srđan Janićijević naglasio je da nije važno samo da li kompanija koja posluje u stranoj zemlji, ima velike poslovne planove i ideje, već i koliko poznaje kulturu zemlje i sredine u kojoj investira.

Janićijević je ukazao da je Kina višestruko značajan partner za Srbiju u ekonomskom, društvenom i političkom smislu, ali i da je Srbija, takođe, veoma značajna za Kinu, zbog čega je važno prepoznati kulturološke sličnosti i razlike.

On je ukazao da Kinezi imaju specifičan odnos prema radu i da je prvo što začudi privrednike iz Srbije koji sarađuju s partnerima iz Kine, sporost Kineza u donošenju odluka i to što ih teško menjaju.

S druge strane, u Srbiji su, kako primećuje, skloniji da brže odlučuju, ali i da brže menjaju svoje odluke ili da ih ne shvataju obavezujućim.

„Takođe, Kinezi su pravi radoholici, imaju ozbiljan odnos prema radu, koji im je važniji nego drugima, a to posebno treba da razumeju oni koji rade za kineske kompanije“, naveo je Janićijević.

Ističe da je važno da kineski rukovodioci koji dolaze u Srbiji što bolje upoznaju kulturu i lokalnu zajednicu kako bi bolje sarađivali s radnicima, motivisali ih i zajedno s njima postizali bolje rezulate.

Upitan kako da se prevaziđu kulturološke razlike, kaže da ima više metoda, a na prvom mestu su upoznavanje i razumevanje, kao i da postoje poslovni programi upoznavanja međusobnih sličnosti i razlika.

„Važno je da se o izazovima razgovora, bilo da se radi o radnoj kulturi, efikasnosti, ispunjavanju obaveza, etičnosti u poslu“, naveo je Janićijević.
Savetnik za ekonomske odnose u Ambasadi Kine u Srbiji Tang Sjaodong ukazao je da je Srbija za Kinu poslovni partner od poverenja i da je sve više kompanija iz Kine koje Srbiju biraju kao sedište ne samo za Balkan već za jugoistočnu Evropu.

Dodao je da Srbija i Kina pripadaju različitim civilizacijama – zapadnoj i istočnoj, kao i da je Srbija na evropskom putu, što je prema njegovim rečima, takođe izazov za kineske kompanije jer treba da se prilagode evropskim zakonima, standardima i kriterijumima

Tang je zahvalio Privrednoj komori Srbije na organizaciji današnje konferencije i izrazio uverenje da će takvi skupovi pomoći i srpskoj i kineskoj strani da se bolje upoznaju i prevaziđu kulturološke razlike.

„Ovaj skup će sigurno pomoći kineskim kompanijama da prodru na srpsko tržište i da što bolje posluju“, rekao je Tang.

Skupu je prisustvovao i direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Nedeljko Tenjović, a predavanje „Interkulturalna komunikacija“ održala je Valentina Ivanić sa Instituta Cultural Due Diligence.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.