U trendu

KurÅ¡umlija izabrana za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u SRB

BEOGRAD – OpÅ¡tina KurÅ¡umlija je pobednik ovogodiÅ¡njeg nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji (EDEN), dok su Pećinci i KruÅ¡evac izabrani za prateće destinacije.

Proglašenje dobitnika priznanja odrşano je danas na svečanoj ceremoniji u Skupštini grada Beograda, na Svetski dan turizma.

Tema ovogodiÅ¡njih nacionalnih EDEN konkursa odrÅŸanih u 16 evropskih zemalja bila je „Zdravstveni i velnes turizam“, isključujući medicinski turizam, navodi se u saopÅ¡tenju Turističke organizacije Srbije (TOS).

Na takmičenju u naÅ¡oj zemlji, koje je sproveo TOS, poseban naglasak stavljen je na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju: uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta; zaÅ¡tićeno područje – nacionalni park; park prirode; predeo izuzetnih odlika; opÅ¡ti ili specijalni rezervat prirode; spomenik prirode; zaÅ¡tićeno staniÅ¡te; rezervat biosfere UNESKO.

Turistička ponuda na teritoriji opÅ¡tine KurÅ¡umlija, naročito u oblasti zdravstvenog i velnes turizma, predstavlja pozitivan primer preobraÅŸaja nekadaÅ¡njih rehabilitacionih centara usredsređenih prvenstveno na pruÅŸanje medicinskih usluga ka savremenim trendovima obogaćivanja sadrÅŸaja velnes ponudom, napominju iz TOS-a.

O tome svedoče, pre svega, moderni velnes i spa centri u hotelima Prolom i Lukovske banje, a nakon predstojećeg sređivanja KurÅ¡umlijske banje i zavrÅ¡etka novog hotela u Lukovskoj banji, turistička ponuda KurÅ¡umlije biće dodatno osnaÅŸena, svrstavajući ovu opÅ¡tinu među najistaknutije destinacije u Srbiji u oblasti zdravstvenog i velnes turizma.

Nagrađene destinacije dobijaju mogućnost za povećanu međunarodnu promociju, učešće u radu nacionalne i evropske EDEN mreÅŸe, čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele odrÅŸivog razvoja turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.