U trendu

Kuršumlija izabrana za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u SRB

BEOGRAD – Opština Kuršumlija je pobednik ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji (EDEN), dok su Pećinci i Kruševac izabrani za prateće destinacije.

Proglašenje dobitnika priznanja održano je danas na svečanoj ceremoniji u Skupštini grada Beograda, na Svetski dan turizma.

Tema ovogodišnjih nacionalnih EDEN konkursa održanih u 16 evropskih zemalja bila je „Zdravstveni i velnes turizam“, isključujući medicinski turizam, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije (TOS).

Na takmičenju u našoj zemlji, koje je sproveo TOS, poseban naglasak stavljen je na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju: uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta; zaštićeno područje – nacionalni park; park prirode; predeo izuzetnih odlika; opšti ili specijalni rezervat prirode; spomenik prirode; zaštićeno stanište; rezervat biosfere UNESKO.

Turistička ponuda na teritoriji opštine Kuršumlija, naročito u oblasti zdravstvenog i velnes turizma, predstavlja pozitivan primer preobražaja nekadašnjih rehabilitacionih centara usredsređenih prvenstveno na pružanje medicinskih usluga ka savremenim trendovima obogaćivanja sadržaja velnes ponudom, napominju iz TOS-a.

O tome svedoče, pre svega, moderni velnes i spa centri u hotelima Prolom i Lukovske banje, a nakon predstojećeg sređivanja Kuršumlijske banje i završetka novog hotela u Lukovskoj banji, turistička ponuda Kuršumlije biće dodatno osnažena, svrstavajući ovu opštinu među najistaknutije destinacije u Srbiji u oblasti zdravstvenog i velnes turizma.

Nagrađene destinacije dobijaju mogućnost za povećanu međunarodnu promociju, učešće u radu nacionalne i evropske EDEN mreže, čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.