U trendu

Kurtić iz Finspota: Vreme je za kupovinu kripto valuta

BEOGRAD – Transparentnost kripto valuta je veća nego kod klasičnih transakcija, dugoročno vrednost ima uzlazni trend, pa je vreme za kupovinu kripto valuta za one koji kupuju dugoročno, rekao je danas Ognjen Kurtić iz Finspota.

On je za Tanjug ocenio da su kripto valute nepovoljnije za ilegalne transakcije od keš transakcija.

„Uvek postoji trag na blokčejnu, a tragovi transakcije kripto valuta mogu da se rekonstruišu i za 10 godina. Transparentnost je veća nego kod keš transakcija“, rekao je on.

Dodao je da u Srbiji postoji Zakon o digitalnoj imovini koji u potpunosti reguliše tu oblast.

„Da bi bili kupac – identifikujete se, ako imate profit plaćate poreze“, rekao je on.

Govoreći o sigurnosti, Kurtić je rekao da je bitno pre kupovine uraditi sopstveno istraživanje, odnosno pitati ljude koji se razumeju.

„Pri izboru novčanika za kripto oslonite se na prijatelje koji su tehnički potkovani. Najbolje da se na internetu pogledaju reputabilni sajtovi pre donošenja odluke. Za početnike je dobar eksodus novčanik, recimo, za bit koine“, rekao je on.

Kurtić kaže da uprkos godišnjem značajnom padu dugoročno postoji uzlazni trend vrednosti kripto valuta.

„To tržište je mlado, mnogo faktora utiče na cenu. Nekad i vesti utiču. Trebaće da prođe neko vreme za stabilizaciju, kao na klasičnim finansijskim tržištima“, rekao je on.

Prema iskustvu, Kurtić je potvrdio da je uglavnom mlađa populacija više zainteresovana za kripto valute.

„Imaju veći nivo tehničke pismenosti, bolje su obavešteni, pokušavaju da se brže obogate na talasu verdnosti koji se uliva u kripto valute“, rekao je on.

Potvrdio je da i kod kripta postoje piramidalne šeme.

„Trenutno se velika vrednost sliva u svet kripta. Mogu ljudi validno brzo da se obogate, ali je plodno tle za prevare. Važno da se istraži tržište pre kupovine“, rekao je on i dodao da i tu važi pravilo: ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, verovatno nije istinito.

Finspot je firma koja je prva u Srbiji imala emisiju tokena i Kurtić kaže da su svi digitalni tokeni prodati te da su bili iznenađeni odzivom.

„To je nova stvar. Nismo mogli da procenimo odziv, a pokazalo se da je tržište ne samo spremno za to, nego gladno“, rekao je on.

Ocenio je da je razlog jer u Srbiji tržišta kapitala nisu dovoljno razvijena pa je tokenizacija alternativni način investiranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.