U trendu

Kuvajt petostruko uvećava izvoz dizela u Evropu

NJUJORK – Kuvajt ove godine planira da značajno poveća izvoz dizela i goriva za avio-kompanije u Evropu, što bi pomoglo kontinentu da nadoknadi pad priliva iz Rusije, objavio je danas Blumberg.

„Bliskoistočna zemlja očekuje da će od 2022. godine petostruko povećati isporuke dizel goriva Evropi, na 2,5 miliona tona, odnosno oko 50.000 barela dnevno. Takođe, planira da udvostruči prodaju avio goriva na skoro pet miliona tona“, navodi američka agencija pozivajući se na neimenovani, dobro upućeni izvor.

Evropska unija se suočava sa potencijalnom nestašicom goriva zbog zabrane uvoza naftnih derivata iz Rusija, koja bi trebalo da stupi na snagu 5. februara, zbog invazije na Ukrajinu.

Cene dizela bi u ovom kvartalu mogle dostići iznos od 200 dolara po barelu, jer sankcije mogu prouzrokovati globalni manjak, ocenjuje Benk ov Amerika (Bank of America), prenosi Blumberg. Procenjuje se da je EU krajem prošle godine kupovala skoro 1,3 miliona barela naftnih derivata iz Rusije dnevno, od čega je otprilike polovina bila dizel.

Kuvajt je poslednjih godina uložio desetine milijardi dolara na modernizaciju i izgradnju novih rafinerija. Najznačajnija investicija je izgradnja Al-Zura, jedne od najvećih rafinerija nafte na svetu, s kapacitetom da preradi 615.000 barela sirove nafte dnevno. Ova rafinerija krajem prošle godine ostvarila je svoj prvi izvoz dizela i goriva za mlazne motore, podseća američka agencija.

Kako navodi Blumberg, prva od tri linije rafinerije Al Zur je stabilna i dnevno prerađuje više od 205.000 barela nafte. Druga linija bi trebalo da bude puštena u rad sredinom februara, a treća – do aprila. Tako će se ukupni kapacitet prerade u Kuvajtu povećati na oko 1,5 miliona barela dnevno nakon što fabrika bude u potpunosti operativna, ocenjuje američka agencija.

Takođe, očekuje se da će i drugi bliskoistočni proizvođači nafte, kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, povećati izvoz goriva u Evropu 2023. godine.

Blumberg piše, citirajući izvor, da planovi za mlazno gorivo kuvajtske Nacionalne naftne kompanije Kuvajt Petroleum Korporejšn (KPC) isključuju bilo kakvu prodaju na spot tržištu, što znači da bi stvarne isporuke u Evropu mogle biti veće od pet miliona tona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar