U trendu

Kvadrat za veći stan Beogradu: Evo koliko košta kvadrat u najeskluzivnijim ulicama sveta

U najekskluzivnijim ulicama na svetu, vrlo teško je kupiti nekretnine, a razlozi nisu samo astronomske cene već i mala ponuda, a velika potražnja.

Na tim lokacijama se mesecima, pa i godinama ne proda nijedan apartman, penthaus, kuća ili stan, piše „Biznis insajder“.

U najskupljim ulicama na svetu nekretnine se vrlo retko prodaju. Neke od tih nekretnina na tržište dođu jednom u generaciji i nikad više“, rekla je za „Biznis insajder“ Jolanda Barns, strucnjak za nekretnine.

Na njihovom sajtu navode se podaci o cenama kvadrata na nekim od najskuljih lokacija u svetu, prenosi Blic.

U Ardmor Parku u Singapuru prosecna cena kvadratnog metra je 24.000 dolara. Jedan od kupaca koji je ovde uspeo da kupi penthaus jeste suvlasnik „Alibaba grupe“. Svoju novu rezidenciju platio je 51 milion dolara, a kvadrat 40.000 dolara.

Molocnij Pereulok u Moskvi , prosecna cena kvadratnog metra je 30.500 dolara. Većina zgrada u ovoj cetvrti sagradene su posle 2000. godine. Prošle godine je stan od 238 kvadratnih metara na ovoj lokaciji prodat za 9,5 miliona dolara.

Foto: Pixabay.com/AKuptsova

U Avenju D“ palmi u Sent Tropeu prosecna cena kvadratnog metra je 39.000 dolara. U ovoj ulici prakticno je nemoguće doći do nekretnine. Poslednja je bila u ponudi pre godinu dana, a kad nekretnine dospeju na tržište, kuće s pogledom na more dosežu cenu i do 70.000 dolara po kvadratu. Jedna od poslednjih nekretnina koja se prodala u ovoj ulici imala je 800 kvadrata i veliko zemljište, a cena je bila 42 miliona dolara.

Ke d’Orleans u Parizu ima prosecne cene kvadratnog metra od 41.000 dolara. Ke d“ Orlean nekada je bio dom Brižit Bardo, a danas je jedna od najskupljih ulica u Parizu.

Ke d“ Orlean adresa je sa visokim cenama i jednim od najlepših pogleda na Pariz, kaže Hju de la Morandije u Savilju.

Foto: Pixabay/Free-Ptohos

Ke d“ Orlean smešten je na južnoj strani ostrvca Sen Luiz koji se nalazi nasred Sene u središtu Pariza. Fasade zgrada u ovoj klasicnoj ulici su od istorijskog kamena, a pogled s njih „puca“ direktno na katedralu Notr Dam. Tu je svega oko dvadeset zgrada koje su izgradene od 17. do 19. veka. Pre nekoliko meseci trosobni apartman na petom spratu s prekrasnim pogledom, prodat je za 36.000 dolara po kvadratu.

Volsli Roud, Point Piper, Australija – prosecna cena kvadratnog metra je 44.000 dolara. Posle nekoliko mirnih godina, što se tice prodaje, poverenje u tržište se opet vratilo, pa tako i u najekskluzivniju australijsku ulicu. Na ovom sidnejskom poluostrvu kvadrati se prodaju po 44.000 dolara, a u poslednjih godinu dana stanovi u ovoj ulici su se prodavali po ceni izmedu 33 i 40 miliona dolara, prenosi Blic.

U Šeman du semafor, Kap Fera, u Francuskoj prosecna cena kvadratnog metra je 67.000 dolara.

Ekskluzivno poluostrvo Sen Žan Kap Fera nekad je bilo omiljeno mesto belgijske kraljevske porodice. Ovo podrucje sada je poznato po golemim i prekrasnim vilama u vlasništvu milijardera i tajkuna ukljucujući i suosnivaca Majkrosofta Pola Alena i pokojnog ruskog oligarha Borisa Berezovskog. Šeman du semafor je ulica koja vodi u središte skupog poluostrva. Prošloga avgusta tamo je kuc´a od 650 kvadrata prodata za 37 miliona dolara.

Foto: Uniquedesign52/Pixabay.com

U Aveniji princeze Grejs u Monaku prosečna cena kvadratnog metra je 100.000 dolara. Prošla godina je za tržište nekretnina u Monaku bila rekordna, a Avenija princeze Grejs, prepoznatljiva po palmama koje okružuje luku ispred Monte Karla nije bila izuzetak. Tako je trosoban apartman od 200 kvadrata na broju pet u Aveniji princeze Grejs prodat prošle godine za 16 miliona evra, a parkiralište i terasa su bili ukljuceni u cenu. Prošle godine preprodato je ukupno 555 nekretnina u Monaku.

U Londonskom Najtsbridžu prosecna cena kvadratnog metra je 103.000 dolara. Najtsbridž je najelitnija londonska lokacija. To je i ulica i kvart i podzemna železnica, ali kada se govori o skupim nekretninama, onda se misli samo na ulicu. Prošlog aprila ovde je penthaus od 1.500 kvadrata prodat za oko 200 miliona evra, što je najskuplja prodaja u poslednjih godinu i po dana.

Foto: Pixabay/derwiki

U Petoj aveniji u Njujorku prosecna cena kvadratnog metra je 108.000 dolara. Krajem 19. veka Gornja peta avenija je bila zaštitni znak njujorške aristokratije i društvene elite, a to se nije promenilo ni do danas. Ugled Pete avenije kao ulice njujorških milionera još uvek opstaje i ona je dom najluksuznijih zgrada „Velike jabuke“. Zapravo, teško je naći skuplju ulicu od Pete avenije u kojoj gotovo nijedna nekretnina nema cenu nižu od 70 miliona dolara.

U Ulici Pik u Hong Kongu prosecna cena kvadratnog metra je 114.000 dolara. Ulica Pik smeštena je na samom vrhu Viktoria Pika u Hong Kongu, najskupljoj ulici na svetu. Ovog februara je nekretnina na broju 75 prodata za 600 miliona evra, što je najskuplje prodata nekretnina u istoriji Hong Konga. Bila je velicine 11.000 kvadrata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.