U trendu

Lea Vlajnić i njena inovacija predstavljaju Srbiju u Berlinu

BEOGRAD – Lea Vlajnić, saradnik u nastavi na Biološkom fakultetu u Beogradu, pobednik je danas održanog takmičenja „Falling Walls Lab Belgrade“ u Gete institutu u Beogradu i predstavljaće Srbiju 8. novembra u Berlinu na finalnom takmičenju.

U Berlinu se očekuje učešće 100 pobednika na lokalnim takmičenjima širom sveta.

Vlajnić i svi drugi finalisti berlinskog takmičenja „Falling Walls Lab Finale“ publici će predstaviti svoju inovaciju, a oni koji zauzmu prva tri mesta dobiće novčane nagrade i mogućnost da narednog dana, 9. novembra, svoju ideju predstave na konferenciji koja će takođe biti u Berlinu, a koja će okupiti vlasnike najvećih svetskih firmi na svetu i predstavnike istraživackih instituta.

Cilj takmičenja je da ubrza naučne i preduzetničke inovacije, ali i da promoviše razmenu ideja između studenata i naučnika iz različitih stručnih oblasti.

Vlajnić je radila na inovaciji vezanoj za razvoj nove metode za biološku kontrolu insekata, konkretno pasuljovog žiška.

Metoda se zaniva, kako je rekla, na jednoj vrsti mutacija u mitohondrijama, ćelijskim organelama, koje čine samo mužjake sterlinim, dok nemaju uticaj na ženke.

To, kako objašnjava, dovodi do toga da polovina populacije ne ostavlja potomstvo što utiče na smanjenje ukupne populacije štetnih insekata.

„Velika prednost ove metode je što je potpuno čista, odnosno ne ugrožava biodiverzitet i okolinu, takođe je jeftina i omogućava vrlo lak način za borbu protiv štetnih insekata“, rekla je Vlajnić, koja je osvojila prvo mesto i po izboru žirija i po izboru publike.

Na takmičenju „Falling Walls Lab Belgrade“ predstavljene su još dve inovacije.

Željko Popović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu predstavio je ideju o tome kako povezati stručnjake u svetu iz institucija važnih za borbu protiv antibiotske rezistencije, a Dajana Krajinović iz MeGrow neformalne grupe ideju o povezivanju svih stručnjaka koji rade sa migrantima u svim državama na takozvanoj balkanskoj ruti kako bi se izbeglicama pružilo najbolje moguće obrazovanje kroz razmenu iskustava i znanja.

U Srbiji se takmičenje održava već tri godine, uz dosadašnje učešće više od 30 takmičara, a u organizaciji Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD), Fondacije Konrad Adenauer, Gete instituta i Univerziteta u Beogradu.

Direktorka Kancelarije DAAD u Srbiji Simone Hajne rekla je da to udruženje nastoji da poveže akademsku zajednicu u svetu.

„U Srbiji sarađujemo sa brojnim institutima i univerzitetima kako bismo pospešili njihovu saradnju sa nemačkim obrazovnim institucijama“, rekla je Hajne.

Navela je da se takmičenje održava već jedanaestu godinu za redom i da ono podseća na vrednosti posle pada Berlinskog zida kao što su sloboda kretanja, demokratija, ljudska prava.

„Inovacije su usmerene ka održivosti sveta. Bavimo se inovacijama pogotovo u oblasti životne sredine kako bismo obezbedili predvidivu budućnost u narednih 50 godina“, naglasila je Hajne.

Norbert Bekman Dirkes, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, kaže da se na „Foling volsu“ takmiče najbolji od najboljih.

„Oni imaju priliku da pokažu koliko su njihove ideje inovativne i kako oni mogu da doprinesu evropskoj nauci. Veoma sam srećan što organizujemo ovo takmičenje i u Srbiji već treću godinu za redom“, rekao je Bekman Dirkes.

Naglasio je da tako može da se vidi koliko je visok kvalitet studenata na srpskim univerzitetima iz različitih gradova, te da je to prilika da se mladi naučnici povezuju i razmenjuju iskustva i ideje, kako između sebe, tako i sa iskusnijim istraživačima i naučnicima iz drugih zemalja.

Leoni Reimers iz ambasade Nemačke u Srbiji kaže da je ideja o takmičenju nastala pre 11 godina, na obeležavanju 20. godina od pada Berlinskog zida, kao odgovor na promene koje su se dogodile 8. novembra 1989. godine, te da takva vrsta takmičenja omogućava proboj nauke i ideje kroz svet.

„Ovo takmičenje se održava svuda u svetu i okuplja lokalne pobednike na finalom takmičenju u Berlinu u novembru. Pobednik dobija nagradu Inovatora godine na Falling Wall takmičenju“, rekla je Reimers.

Navela je da takmičene ima tri cilja – da razvije i otkrije nove talente, ojača međudisciplinarni dijalog kroz nove načine komunikacije i povezivanja i na kraju da podrži i izgradi komunikaciju i povezanost među inovatorima, istraživačima i naučnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.