U trendu

Leposavić: Toplo vreme škodi voćkama, orezivanjem usporiti započetu vegetaciju

ČAČAK – Zima bez snega i temperature iznad uobičajenih za ovo doba godine škode voćkama i dovele su do toga da neki vegetativni procesi kod njih krenu ranije nego što bi trebalo, zbog čega bi, savetuju stručnjaci, proizvođači trebalo da obave odgovarajuće orezivanje i tako uspore započetu vegetaciju.

Istraživač u Odeljenju za zaštitu voćaka i sertifikaciju sadnog materijala u Institutu za voćarstvo Čačak Aleksandar Leposavić za Tanjug kaže da ovakvo vreme ne odgovara biljnim vrstama, pogotovo voću, jer iako je voće u fazi dubokog fiziološkog mirovanja određeni procesi već polako kreću i dodaje da bi sneg povoljno delovao jer bi usporio ili potpuno prekinuo započete procese.

„To bi uradio sneg, a ono što proizvođači mogu da urade, pogotovo kod drvenastih voćnih vrsta jeste da obave odgovarajuju rezidbu, jer su procesi već krenuli, a sklanjanjem fiziološki najaktivnijih delova, pogotovo vrhova, dolazi do usporavanja vegetacije“, rekao je Leposavić.

Dodao je da bi proizvođaći trebalo da vode računa o redosledu izvođenja tih operacija, jer sadašnji vremenski uslovi ne pogoduju biljnim vrstama ali pogoduju razvoju određenih patogena protiv kojih, kako je rekao, naši proizvođači poslednjih godina veoma teško pronalaze rešenje.

To su pre svega određene bakterije koje rade i na niskim temperaturama, a na našem tržištu nema odgovarajućih preparata, tako da proizvođači sami moraju da obave mnoge preventivne mere među kojima je rezidba obavezna.

„Trebalo bi i da okreče stabla dodavanjem određenih bakarnih preparata sa baktericidnim dejstvom i tako preduprede štete koje mogu nastati”, naveo je Leposavić.
Prema njegovim rečima, ni sada nije kasno za hemijsku zaštitu biljaka određenim preparatima, kako bi se ispravila šteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar