Licence po evropskim standarima predstavnicima 17 firmi

BEOGRAD – Predstavnici 17 preduzeća u Srbiji prošli su obuku za energetskog menadžera, čime su stekli sertifikat evropskog menadžera po licenciranom programu EUREMnext, kažu u Privrednoj komori Srbije koja je i organizovala tu obuku.

Reč je o predstavnicima 17 uglavnom privatnih velikih i srednjih preduzeća iz raznih delatnosti, koji su prošli teoretsku obuku, ali i imali priliku da kroz radionice raspravljaju o raznim iskustvima i praksi u toj oblasti.

U tome su im pomagali mentori iz akademske zajednice, uglavnom profesori sa Mašinskog fakulteta, ali i iskusni privrednici u toj oblasti.

Za energetski koncept iz oblasti obnovljivih izvora energije četiri preduzeća se opredelilo za izgradnju krovne solarne elektrane za sopstvene potrebe, jedno preduzeće za biogasnu kogeneraciju 250 kilovata, dok su se ostali projekti odnosili na primenjivanje mera energetske efikasnosti.

Savetnik predsednika PKS za energetiku Miroslav Lutovac rekao je za Tanjug da je realizacija tih projekata u toku, a program obuke energetskih menadžera u završnoj fazi.

Objasnio je da su svi polaznici besplatne obuke bili u obavezi da pripreme sopstveni energetski koncept, odnosno koncept kako da unaprede energetsku efikasnost, da to prikažu svom poslovodstvu i da ih argumentima ubede u njihovo sprovođenje.

„Poslovodstva su u velikoj meri prihvatila taj pristup i njihove predloge, a najveći deo njih je već ušao u realizaciju energetskih projekata, a neki su i pri kraju“, rekao je Lutovac.

Taj projekat PKS sprovodi od 2018. godine, u saradnji sa Nirnberškom privrednom komorom.

Lutovac kaže da je PKS sada u obavezi da partnere izvesti o konkretnim rezultatima i o tome u kojoj su fazi projekti za unapređenje eneregetske efikasnosti.

„Jako smo zadovoljni postignutim rezultatima i sada smo u završnoj fazi kada mi praktično treba da sprovedemo monitoring, da u direktnom kontaktu sa polaznicima kursa, sada već ljudima koji su dobili titulu energetskih menadžera po jednom evropskom standardu, sagledamo šta je to konkretno urađeno“, naveo je Lutovac.

Kaže i da su sami polaznici bili zadovoljni načinom na koji je ta obuka sprovedena i da su dobili jedan dokument koji im je otvorio vrata za realizaciju energetskih koncepata koji mogu da unaprede energetsku efikasnost u preduzećima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.