U trendu

Ljajić i Šarović razgovarali o ekonomskoj saradnji Srbije i BiH

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović danas su ragovarali o ekonomskoj saradnji dve zemlje i dogovorili da do 15. avgusta bude izrađen akcioni plan za oblast turizma, kojim bi bili definisani konkretni projekti.

Kao posebno interesantni projekti u toj oblasti istaknuti su kreiranje jedinstvenog turističkog proizvoda na reci Drini, realizacija školskih ekskurzija, različitih edukativnih kampova i zajednički nastup na trećim tržištima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dogovoren je i zajednički nastup Srbije i Bosne i Hercegovine na sajmu turizma u Moskvi u septembru, kao i na sajmu turizma u Londonu, u novembru ove godine.

Govoreći o aktivnostima vezanim za ekonomsku trilateralu između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, Ljajić je rekao da će biti zatražena mogućnost bescarinskog izvoza goveđeg i ovčijeg mesa iz Srbije u Tursku.

Bosna i Hercegovina već ima odobrene kvote mesa koje bescarinski izvozi u Tursku, i takva mogućnost i za Srbiju bi doprinela obnovi stočnog fonda i jačanju mesnih industrija u regionu, saglasila su se dvojica ministara.

Ljajić i Šarović su dogovorili i da za tri nedelje u Sarajevu bude potpisan Memorandum o saradnji u oblasti namenske industrije između Srbije i BiH, zahvaljujući kome će biti olakšane izvozno – uvozne procedure dve države za proizvode iz tog sektora, ističe se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.