U trendu

Ljajić: Kontramere prema Kosovu od danas zbog takse na brašno

Ministar trgovine Rasim Lajajić je najavio da će Srbije od danas početi primenu odredjenih kontramera prema Kosovu koje je neće da promeni odluku o uvodjenju takse na uvoz brašna iz Srbije.

„Te ćemo mere sukcesivno pojačavati, u zavisnosti od razvoja situacije. Nismo srećni zbog toga, ali posle izjave kosovskog ministra nemamo nikakav manevarski prostor za političko, dipomatsko, ljudsko rešenje ovog problema“, rekao Ljajić agenciji Beta.

On je istakao da ne može da govori o konkretnim kontramerama.

„Radićemo samo ono što je u skladu sa medjunaradnom standardima i našim zakonima. Nećemo preduzimati nikakve mere koje mogu da dodju pod udar CEFTE ili Evropske komsije“, naglasio je Ljajić.

On je ocenio da će to biti jasan signal da Srbija ne može da toleriše takvo ponašanje i uvodjenje mera koje nemaju realnu osnovu.

„Mi smo danas pisali i evropskom komesaru sa susedssku saradnju i proširenje Johanesu Hanu, želeći da od njega dobijemo odgovor da li je ovo evropsko ponašanje“, kazao je Ljajić o potezu Kosova, i dodao da se mesecima govori o zajedničkom ekonomskom prostoru u regionu, da je usvojen akcioni plan, a onda se desi „nečuveno“ – da neko, Kosovo, najavljuje izlazak iz CEFTE.

Ministar trgovine i industrije Kosova Bajram Hasani izjavio je juče da Priština „uprkos pretnjama iz Srbije“, neće promeniti odluku o uvodjenju takse na uvoz brašna.

On je najavio mogućnost uvodjenja i drugih antidamping taksi, i mogućnost povlačenja Kosova iz Centralno-evropske zone slobodne trgovine (CEFTA).

Hasani je potvrdio da će učestvovati na sastanku sekretarijata CEFTA u Beogradu, gde će Kosovo preuzeti presedavanje tom organizacijom.

Po podacima Carine Kosova, od januara do kraja oktobra na Kosovo je uvezeno više od 23.000 tona brašna, vrednosti pet miliona evra.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće trgovce brašnom tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije, uvedena tarifa od 0,04 centa po kilogramu.

Po navodima kosovskih medija, ta odluka je doneta posle žalbi kompanije „M i Silosi“ i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje.

Ministarstvo trgovine i industrije ocenilo je da se time dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.