Ljajić: Posledice uvodjenja takse jako velike, čak i sutra da bude ukinuta

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je trgovina sa preduzetnicima na Kosovu i Metohiji u potpunosti obustavljena posle odluke Prištine da taksu na uvoz robe iz centralne Srbije poveća na 100 odsto.

Navodeći da je pre uvodjenja takse promet na mesečnom nivou iznosio oko 40 miliona evra, Ljajić je ocenio da će posledice te odluke Prištine biti „jako velike, čak i sutra da se sve ukine“.

„Sa političke tačke gledišta ovo vodi samo u nestabilnost. Takse su otvorile Pandorinu kutiju i mislim da se neće stati na tome, da će se ići sa drugim preprekama koje će pogoršati ukupne prilike u regionu, umesto da idemo ka tome da tražimo rešenja, ako ne konačna onda bar da omogućimo ljudima da normalno žive“, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da ne veruje da će vlasti u Prištini snositi sankcije zbog uvodjenja takse od 100 odsto i dodao da od sastanka Stalnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje očekuje „samo još jedan apel da se takse ukinu“.

„Ne verujem da može išta više od toga, voleo bih da budemo iznenadjeni oštrom reakcijom. Mi se suočavamo i sa krizom autoriteta EU jer ako ne možete da rešite ovakav spor koji je evidentan, kako onda možete da posredujete u traženju političkog rešenja za ovaj problem“, rekao je Ljajić.

Govoreći o pregovorima o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Ljajić je rekao da je 80 odsto sporazuma usaglašeno i izrazio očekivanje da će biti potpisan tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru naredne godine.

Ljajić je dodao da očekuje da do kraja godine bude ostvaren cilj od 3,4 miliona turista, pri čemu je odnos domaćih i stranih turista prvi put izjednačen.

„Očekujemo devizni priliv od 1,3 milijardi evra, prošle godine smo imali nešto manje od 1,2 milijarde“, rekao je Ljajić i dodao da su u budžetu za narednu godinu obezbedjena sredstva za 100.000 vaučera za domaće turiste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.