U trendu

Ljajić: Priština skinula barijere za uvoz nekih namirnica, očekujemo da sve budu ukinute

Vlasti u Prištini su skinuli barijere za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda, koje su nedavno uvedene, ali očekujemo da u najkraćem mogućem roku budu skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA, rekao je danas ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

On je u Beogradu danas razgovara sa predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu trgovinske barijere, odnosno carinu od 30 odsto, na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, čime se direktno krši regionalni sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA.

Pre tog sastanka, kako je novinarima rekao Ljajić, stigla je potvrda da je u Prištini odlučeno da se ukinu carine samo na odredjene proizvode, a da će, prema nezvaničnim informacijama, i dalje biti carinjen uvoz paprika, groždja, malina i kupina.

„U slučaju da Priština ne ukine sve trgovinske barijere svaka članica CEFTA se odlučiti koje recipročne mere će primeniti“, istakao je Ljajić.

Dodao je da niko od učesnika današnjeg sastanka ne želi trgovinski rat koji nikome ništa dobro ne donosi.

Ljajić je objasnio da se od prištinskih vlasti očekuju da ukinu i dodatne akciza na uvoz gradjevinskih blokova i brašna iz Srbije, zatim carina na mleko i mlečne proizvode iz Bosne, a piva iz Crne Gore.

Najavio je da će operativno telo rešavati probleme u trgovini u regionu CEFTA u realnom vremenu dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA spozuma o rešavanju sporova.

Sastanku u Beogradu prisustovali su i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.