Ljajić: Sporazum o izvozu Fijata do novembra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da sporazum o izvozu „srpskog Fijata“ na tržište Evroazijske unije očekuje do novembra.

Ljajić je za RTS rekao da je „zeleno svetlo“ Kazahstana za bescarinski izvoz fijatovih automobila u Evroazijsku uniju dobar znak za automobilsku industriju u Srbiji, ali i privredu uopšte.

On smatra da je važna prepreka otklonjena tom odlukom Kazahstana, te da sada sledi formalno pravni proces, procedura zaključivanja sporazuuma o slobodnoj trgovini Srbije sa pet zemalja članica Evroazijske ekonomske unije.

„Očekujemo nacrt tog sporazuma. Nakon toga sledi formiranje pregovaračkog tima sa njihove strane i početak usaglašavanja teksta tog sporazuma“, rekao je Ljajić gostujući na RTS.

Prtema njegovim rečima, sledi zaključivanje unifičiranog sporazuma, a predlog teksta očekuje da će Srbija dobiti do oktobra, novembra, a cilj je da se zadrži nivo liberalizacije i da se proširi na nove prozvode kao što su Fijat, šećer, vino, živinsko meso, duvan.

„Dvostruko je važno da imamo ovakav sporazum. Retka je zemlja koja će imati sporazum sa EU, tržište od 500 miliona ljudi i sa pet zemalja Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Jermenija, tržište sa više od 170 miliona ljudi“, naglasio je Ljajić.

On je dodao da je potpisivanje bescarinskog sporaziva sa zemljama Evroazijske unije šansa za srpske privrednike i od ogromne važnosti za privlačenje stranih investitora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.