U trendu

Ljajić: Srbija u prvih pet u Evropi po porastu broja turista

BEOGRAD – Srbija se nalazi među prvih pet zemalja u Evropi koje beleže najveći rast dolazaka stranih turista, te je taj rast prošle godine iznosio 17 odsto, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je na otvaranju regionalne konferencije „Turizam Srbije“ istakao da su ispred Srbije samo Turska, Island i Crna Gora, i konstatovao da je naša zemlja po broju dolazaka stranih gostiju iza sebe ostavila mnoge veće evropske destinacije.

„Kada pogledate ove brojke, mi stojimo jako dobro, posebno što je iz godine u godinu taj rast sve veći. Prognoze su da će i ova godina u tom pogledu biti najbolja do sada“, rekao je Ljajić.

Ministar je ukazao da će Srbija ove godine uspeti da ostvari određene cifre zacrtane Strategijom razvoja turizma za 2020. godinu.

„Mi smo planirali da do 2020. godine ostvarimo dolazak 3,6 miliona turista, a mi ćemo se već ove godine približiti brojki od 3,5 miliona turista“, istakao je Ljajić.

Takođe, kaže ministar, planirano je da do 2020. Srbija ostvari devet miliona noćenja, a da su projekcije, naglašava, da će do kraja ove godine biti bilzu 9,5 miliona noćenja.

„Skoro dve godine pre ovog zacrtanog cilja mi ćemo ostvariti ono što smo planirali ovom Strategijom. Jedino što Srbija neće uspeti da nadmaši ove godine to je devizni priliv“, kaže Ljajić.

Navodi da je planirani devizni priliv do 2020. bio 2,5 milijardi dolara, a da će Srbija do kraja godine ostvariti oko 1,35 millijardi evra.

Međutim, iako te cifre stoje dobro, Ljajić je ukazao da prema strukturi mesta koja strani truristi najviše posećuju su Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja, te da tih pet destinacija privuku 75 odsto svih gostiju, dok 25 odsto se odnosi na sve druge destinacije.

Ističe, i da je u prvih sedam meseci od 925.000 stranih gostiju, Beograd obišlo čak 505.000 ljudi.

Ljajić konstatuje da su se te destinacije same izdvojile kao najatraktivnije turističke ponude u zemlji, ali i da potencijali Srbije nisu dovoljno iskoršćeni, naročito srpske banje.

„Oko 5.000 ljudi nedeljeno iz Srbije odlazi u banje u Mađarskoj i Sloveniji. Siguran sam da su lekovita svojstva naših banja daleko iznad SPA, velnes i banjskih centara u našem regionu“, rekao je ministar.

Najavio je da će država „oživeti“ Palić izgradnjom SPA centra u koji će biti uloženo 7,5 miliona evra, a Palić je trenutno, kaže, „mrtava destinacija“.

Govoreći o tome šta Srbija treba da uradi kako bi bila još privlačnija turistička destinacija, naveo je da mora imati što liberalniji vizni režim sa što većim brojem zemalja, da otvori nove direktne avio letove, s obzirom da se, navodi, 55 odsto turistički putovanja ostvaruje avio letovima, ali i da poveća turističku ponudu i promociju.

Istakao je da Srbija danas ima 96 avio leta, te da su 71 redovni letovi, dok su 25 čarter letovi u sezoni.

„Što se tiče viznog režima mi smo često kritikovani od strane EU jer proširujemo obim zemalja sa kojima taj režim uspostavljamo. Danas garađani 86 zemalja imaju mogućnost da dođu u Srbiju bez viza. Mi ćemo taj režim još proširivati“, najavio je Ljajić i podsetio da je samo tokom ove godine Srbija uvela bezvizni režim sa Indijom, Kinom i Iranom.

Takođe, ministar je naglasio da Srbija mora povećati turističku ponudu i promociju, te istakao da Srbija trenutno izdvaja četiri miliona evra za ukupnu promociju, dok zemlje u regionu izdvajaju višestruko više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar