U trendu

London: Britanija ponovo odložila kontrolu uvoza

LONDON – Velika Britanija je drugi put odložila implementaciju nekih kontrolnih mera uvoza nakon Bregzita, zbog pojačanog pritiska na preduzeća tokom pandemije i globalih zastoja u lancu snabdevanja, saopštio je zvanični London.

Rojters prenosi da je Britanija krajem prošle godine napustila jedinstveno tržište EU, ali za razliku od Brisela koji je odmah uveo granične kontrole, London je to radio postepeno, najpre prehrambenih proizvodima, da bi se preduzećima dalo dovoljno vremena da se prilagode.

Pošto je 1. aprila odložila uvođenje provera za šest meseci, britanska vlada je do 1. januara 2022. godine ukinula punu carinsku deklaraciju i kontrolu.

„Želimo da se preduzeća fokusiraju na oporavak od pandemije, a ne da se bave novim zahtevima na granici, zbog čega smo postavili pragmatičan novi raspored za uvođenje potpune granične kontrole. Preduzeća će tako dobiti više vremena da se pripreme za kontrole koje će se postepeno uvoditi tokom 2022. godine“, izjavio je ministar za Bregzit Dejvid Frost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.