U trendu

London nalozio prodaju kineskog udela u fabrici cipova u VB

LONDON – Vlada Ujedinjenog Kraljevstva naložila je holandskoj firmi Nekspirija, koja je u kineskom vlasništvu, da proda većinski udeo u najvećoj britanskoj fabrici mikročipova, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Britanski ministar za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju, Grant Šaps, naredio je Nekspiriji, čiji je vlasnik kineski Vingtek, da proda najmanje 86 posto udela u NJuport Vejfer Fabu, velškom proizvođaču poluprovodnika.

Nekspirija, podružnica Vingteka sa sedištem u Holandiji, kupila je većinski udeo u pomenutoj velškoj kompaniji za 63 miliona funti (75 miliona dolara) pre nešto više od godinu dana, nakon čega je promenila naziv te firme u Neksprija NJuport Limitid (NNL), prenosi Si-En-En (CNN).

„Naredbom se zahteva od Nekspirije BV da proda najmanje 86 posto NNL-a u određenom periodu poštujući utvrđene procedure“, navodi se u saopštenju Ministarstva za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Nekspirija je u početku posedovala 14-procentni udeo u NJuport Vejferu, a u julu 2021. je povećala udeo na 100 odsto.

„Pozdravljamo spoljnu trgovinu i investicije koje podržavaju rast i radna mesta. Ali tamo gde identifikujemo rizik po nacionalnu bezbednost, delovaćemo odlučno“, napisao je Šaps u sredu na svom Tviter nalogu.

On je dodao da je zabrinut da bi Nekspirija mogla da počne da radi na naprednijim, takozvanim „složenim“ poluprovodnicima na lokaciji u Njuportu, te da bi „potencijal te aktivnosti mogao da potkopa moć Ujedinjenog Kraljevstva“.

Toni Verslujs, direktor Nekspirije u Velikoj Britaniji, rekao je da je ova odluka pogrešna i da kompanija planira da uloži žalbu.

„Mi smo apsoIutno šokirani. Ova odluka je pogrešna i uložićemo žalbu da se poništi ovaj nalog za otuđenje da bismo zaštitili više od 500 radnih mesta u Njuportu“, naveo Verslujs u saopštenju.

Kineski Vingtek, koji je delimično u državnom vlasništvu, listiran je na berzi u Šangaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar