U trendu

London prekida razmenu poreskih informacija s RUS i Belorusi

LONDON – Britanija je saopštila danas da obustavlja razmenu poreskih informacija sa Rusijom i Belorusijom kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu.

Zemlje širom sveta potpisale su bilateralne sporazume koji omogućavaju njihovim nacionalnim poreskim vlastima da traže informacije od kolega u drugim zemljama kako bi suzbili utaju poreza i sprečili pokušaje kompanija da prebacuju profite u zemlje sa niskim poreskim stopama.

„Velika Britanija zamrzava poresku saradnju sa Rusijom i Belorusijom tako što obustavlja svaku razmenu poreskih informacija sa njima“, navela je Lusi Frejzer, finansijski sekretar Ministarstva finansija, u pisanoj izjavi upućenoj parlamentu, prenosi Rojters.

Ona je dodala da će supenzija razmene poreskih informacija obezbediti da Ujedinjeno Kraljevstvo ne isporučuje Rusiji i Belorusiji informacije od kojih bi mogle da imaju korist i koje bi im pomogle da povećaju poreske prihode.

Frejzer je navela da se ne očekuje da će suspenzija, koja danas stupa na snagu, materijalno uticati na sposobnost Britanije da rešava slučajeve poreske evazije jer nastavlja da razmenjuje poreske informacije sa širokom mrežom partnerskih zemalja sa kojima ima sporazume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar