U trendu

Loš start letnje sezone u Hrvatskoj

ZAGREB – Turistička sezona u Hrvatskoj nije počela najbolje, piše Jutarnji list, prenoseći podatke iz sistema eVisitor koji pokazuju da je u prvih 12 dana jula, u odnosu na isti period prošle godine, broj noćenja pao za gotovo pet odsto, dok su dolasci turista u padu 6,2 odsto.

Ipak, kada se posmatra ukupan ovogodišnji promet, odnosno dolasci i noćenja od 1. januara do 12. jula, godina je i dalje u plusu, iako „mršavom“, navodi hrvatski dnevnik.

U prvih šest meseci i 12 dana ove godine, hrvatski turizam zabeležio je rast broja dolazaka od 4,2 odsto, ali rast noćenja zasad je u slabom plusu i iznosi 0,9 odsto, dodaje Jutarnji.

To je, kako se navodi, i dalje pozitivno, ali daleko od brojki ranijih godina.

Kad je u pitanju samo jul, podaci zasad prikazuju kako je najveći pad u prvih 12 dana zabeležen u privatnom smeštaju, gde pad broja noćenja iznosi 7,3 odsto, a dolazaka čak 9,4 odsto.

Negativan je, međutim, rezultat i kod hotelijera koji prema eVisitoru sa 12. julom beleže pad dolazaka od 1,2 odsto, ali i pad noćenja od 0,8 procenata, a lošije „prolazno vreme“ imaju i kampovi.

U njima je jul u odnosu na prošlogodišnji zasad slabiji 7,2 odsto u noćenjima i 4,8 odsto u dolascima, a jedini koji u julu imaju rast turističkog prometa su porodična poljoprivredna gazdinstva sa 2,2 odsto boljim noćenjima i 6,2 odsto boljim dolascima, dodaje Jutarnji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.