U trendu

Lučić: Kragujevac postao centar industrije šinskih vozila

BEOGRAD – Privreda Grada Kragujevca je u periodu od januara do jula ove godine ostvarila izvoz u iznosu od 412,5 miliona evra, uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 85 miliona evra, a direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga Predrag Lučić kaže da je Kragujevac postao centar industrije šinskih vozila.

Uprkos otežanim uslovima poslovanja spoljnotrgovinski suficit privrede Grada Kragujevca beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine od 5,2 odsto, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Lučić ističe da je Kragujevac postao značajan centar industrije šinskih vozila, u kome četvrtinu izvoza privrede čine tramvaji i delovi šinskih vozila.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih sedam meseci 2022. godine iznosila je 1,892 milijardi evra.

Vrednost izvoza je 1,053 milijardi evra.

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga je u navedenom ostvarila rast izvoza od 4,7 odsto, uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 214 miliona evra.

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u su bili setovi provodnika i kablovi, zatim putnički automobili i tramvaji, kao i cevi i creva od plastičnih masa.

Takođe, izvožen je i nameštaj i delovi, kao i delovi – pribor za motorna i šinska vozila.

Najviše se izvozilo na tržišta Nemačke, Italije, Slovačke, Poljske, Mađarske, Češke i Bosne i Hercegovine, a najveći uvoz je bio iz Republike Koreje, Italije, Nemačke, Kine, Turske, Rumunije, Poljske i Mađarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar