U trendu

Lucic: Preuzimanje Pošte net dobro za korisnike i Poštu

BEOGRAD – Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da je preuzimanje kablovskog operatera Pošta net od strane Telekoma odličan poslovni potez koji će biti dobar i za Poštu i korisnike Pošta neta.

„Kupovina kablovskih operatera je deo naše strategije u poslednje tri godine. Kada je reč o Pošti net, mi smo kupili deo infrastrukture koji je vezan za kablovski internet servis“, kazao je Lučić gostujući na Prvoj.

Istakao je da će korisnici Pošte net imati bolji internet i veći broj televizijskih kanala nego što su do sada imali.

Lučić kaže da je malo poznato da je Telekom Srbija, kada je Pošta bila jedinstvena celina, bio među prvim kablovskim operaterima u Srbiji.

Podseća da je onda privatizacijom 1997. godine, kada je Telekom izdvojen iz Pošte i postao akcinarsko društvo i kada je 49 odsto vlasništva otišlo italijanskom Telekomu i grčkom Otelu.

Kaže da je kablovska infrastrktura ostala deo Pošte, što je bio jedini telekomunikacioni deo koji je ostao Pošti, a ne Telekomu.

Lučić navodi da je Telekom posle 13 godina krenuo sa televizijom, a da su u tom periodu od 13 godina privatni kablovski operateri zauzeli tržište.

„Ne bi bilo sporno da ostane kablovska u Pošti da se ona razvila, ali Pošta je ostala vrlo slabo razvijena i u Beogradu je imala samo nekoliko malih delova, pa je očigledno da je rukovodstvo Pošte u prošlim vremenima imalo dogovor sa kablovskim operaterima da se ne razvija. Pošta net je od preko 120.000 korisnika došla do toga da ima sada 57.000 korisnika i mislim da je zbog toga i nervoza konkurencije, jer Pošti to nije bio standardni deo posla, nisu se toliko bavili korisnicima, pa su bili lak plen na tržištu“, naveo je Lučić.

Dodaje da su svake godine padali sa brojem korisnika skoro 20 odsto.

Preuzimanjem ovih korisnika smo stabilizovali taj deo koji je ostao, naglasio je Lučić i dodaje da će Pošta značajna sredstva koja dobila od Telekoma da upotrebi za modernizaciju svog poslovanja.

„Konkurencija zlupotrebljava medije i dominantan položaj. Retko ko zna da je naša konkurencija, to jest Junajted grupa, ne samo ušla u segment telekomunikacija već je skoro kupila i kompaniju za isporuku i ona je samim tim i konkurencija i Pošti i zato imaju duplu motivaciju za ove napade. Dolazi se do toga da iza svih napada stoje biznis motivi“, naglasio je Lučić.

Dodao je da Telekom ima pet puta veći PROFIT u prvoj polovini ove godine, nego u istom periodu 2020. Takođe prihod za devet odsto.

Povećali smo korisničku bazu internet televizije, a bitno je i da smo smanjili zaduženost, tako da i pored velikih investicija smo kao grupa smanjili zaduženost prema bankama za skoro osam milijardi dinara, naveo je on.

„Firma postaje pravi regionalni gigant. Otvorili smo firmu u Severnoj Makedoniji, a proširićemo i u Nemačkoj i Švajcarskoj“, dodao je Lučić.

Lučić je govoreći o venčr fondu, koji je osnovao Telekom, kao alternativnom fondu za finansiranje startap firmi, rekao da prave međunarodni tim i da će do kraja godine finansirati prve startape, najmanje njih 10 do 20.

Dodaje da se prijavilo do sada više stotina mladih sa svojim inovacijama i idejama.

Lučić je kazao da je godišnji fond pet miliona evra, ali da se već javljaju ozbiljni domaći i strani investitori, zbog čega se nada da će budžet tog fonda biti mnogo veći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.