Lufthansa prikupila 1,6 mlrd evra da otplati državnu pomoć

LONDON – Nemačka avio-kompanija Lufthanza saopštila je danas da je izdala obveznice u vrednosti 1,6 milijardi evra (1,92 milijarde dolara), a novac će upotrebiti za otplatu dela pomoći koju je dobila prošle godine od državne razvojne banke KfW kako bi se izborila sa negativnim efektima kovid krize.

„Veoma smo zahvalni na podršci koju dobijamo na našim matičnim tržištima. Današnje uspešno plasiranje obveznica omogućava nam da otplatimo KfW-u ceo kredit“, naveo je u saopštenju finansijski direktor Lufthanze Remko Stenbergen, prenosi Rojters.

Avio-kompanija je danas prodala četvorogodišnju obveznicu od 750 miliona evra uz prinos od 3,0 posto, i sedmogodišnju u vrednosti 850 miliona evra po stopi prinosa od 3,875 odsto, dodao je on.

Usled velike zabrinutosti investitora pre godnu dana u pogledu uticaja korona krize na avio-kompanije, Lufthanzine obveznice s rokom dospeća u septembru 2024. nosile su prinos od čak 6,52 procenta, tako da je stopa postignuta danas dobra za avio-kompaniju, rekao je Rojtersu izvor upućen u ovaj posao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.