U trendu

M. finansija: Uspesno ugovoreni projekti za program IPA 2017

BEOGRAD – Srbija je uspešno i u planiranom roku završila ugovaranje projekata za program IPA 2017 sa stopom ugovaranja od 99,3 odsto, a ukupan iznos svih ugovorenih projekata sa kofinansiranjem naše zemlje za taj program je oko 130,9 miliona evra, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

Kako se navodi u saopštenju, od tog ukupnog iznosa, oko 82 miliona je iz sredstava Evropske unije, dok je učešće naše države oko 48,8 miliona evra.

Ostvareni rezultat, ističe se u saopštenju, predstavlja ukupno potpisan 21 ugovor za taj programski period.

Ukupan budžet Finansijskog sporazuma između Srbije i Evropske unije za Nacionalni program IPA 2017 koji se sprovodi kroz decentralizovano upravljanje sredstvima Evropske unije iznosi 131.853.524,81 evro.

U saopštenju se navodi da je postignuta visoka stopa ugovaranja jasan pokazatelj stručnosti i dugotrajnog truda uloženog u celokupni proces od strane svih institucija Srbije koje su deo IPA strukture – Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, svih ministarstava i institucija koji su korisnici EU sredstava, kao i dobre saradnje sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

U navedenom programskom periodu zastupljeni su veliki projekti koji se bave temama energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, poljoprivrede i unutrašnjih poslova, a rok za implementaciju tih projekata je tri godine.

Jedan od glavnih projekata programa IPA 2017 je izgradnja gasnog interkonektora Srbija – Bugarska, čija je vrednost oko 79 miliona evra.

Realizacijom tog projekta obezbediće se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže.

Dužina cevovoda će biti oko 109 kilometara.

Bitan deo programa su i projekti u oblasti zaštite životne sredine, a projekti koji će biti zastupljeni su projekti za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštinama Brus, Blace i Kraljevu.

U saopštenju se navodi da će projekti poput tih doprineti da stanovnici opština imaju bolji kvalitet pijaće vode i stvoriti preduslove za izradu sistema kanalizacione mreže.

Ukupna vrednost oba projekta približno iznosi oko 38 miliona evra.

Takođe, kroz program IPA 2017 finansira se ugovor o nabavci opreme za separaciju otpada za četiri regiona (Pančevo, Srem i Mačva, Duboko i Pirot) što obuhvata ukupno 17 gradova i opština.

Ukupna vrednost tog projekta iznosi više od šest miliona evra, kroz ugovore o nabavci robe obezbediće se oprema neophodna za separaciju otpada, uključujući vozila za prevoz separatnog otpada, kontejnere i kante.

Iz instrumenta pretpristupne pomoći Srbija je u indirektnom upravljanju u okviru programa pretpristupne pomoći u periodu od 2014. do 2021. godine inicijalno ugovorila ukupno 436,252,432.19 evra, što čini ukupno 306 projekata.

IPA 2017 je peti po redu program koji je ugovoren od početka decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima Evropske unije.

Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU kao telo za ugovaranje je nadležno za poslove sprovođenja postupka javnih nabavki, ugovaranja, finansijskog upravljanja, praćenja sprovođenja ugovora koji se finansiraju iz pretpristupne pomoći Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar