U trendu

Mađari preuzeli prvu isporuku tečnog prirodnog gasa s Krka

BUDIMPEŠTA – Državna kompanija Elektroprivreda Mađarske (MVM) saopštila je danas da je njena hrvatska podružnica za trgovinu gasom MFGK preuzela prvu isporuku tečnog prirodnog gasa (TPG) iz novog hrvatskog gasnog terminala na ostrvu Krk, prenosi agencija MTI.

Prvi tanker sa TPG-om stigao je na terminal Krk 1. januara 2021.

MFGK je rezervisao kapacitete za regasifikaciju u iznosu od 6,75 milijardi kubnih metara gasa na terminalu Krk za period od skoro sedam godina počev od 2021.

Iz MVM-a su naveli da puštanje ovog terminala u rad otvara „novu eru“ u snabdevanju Mađarske gasom, pružajući zemlji direktan pristup izvorima i tržišnim igračima koji ranije nisu bili dostupni na domaćem i regionalnom tržištu, dodaje mađarska novinska agencija.

U saopštenju se napominje da su tečni prirodni gas koji je dopremljen u terminal na Krku proizveli isključivo igrači na zapadnoevropskom tržištu.

Jutarnji list piše u današnjem izdanju da je komercijalni rad terminala na Krku počeo 1. januara pristajanjem tankera „Tristar Rubi“, koji je dopremio 155 hiljada kubnih metara TPG-a, što je ekvivalentno iznosu od 91 milion kubnih metara gasa, za mađarsku firmu za trgovinu gasom MFGK, članicu grupe MVM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.