U trendu

Mađarska i Stbija žele da profitiraju od saradnje s Kinom

NOVI SAD – Obnova železničke pruge Beograd-Budimpeštra doprineće jačanju vrednosti i značaju Mađarske i Srbije, stvoriće nova radna mesta i približiće još više dva glavna grada i dve zemlje, izjavio je danas u Novom Sadu ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

„Mi, Mađari i Srbi odlučujemo na osnovu naših nacionalnih interesa i odlučili smo da i mi želimo da imamo korist od novog svetskog poretka koji se rađa na istoku. Obe zemlje imaju sa Kinom sarađu na pragmatičnim osnovama i na bazi međusobnog interesa i obe mnogo profitiraju od toga, isto kao što će obe zemlje da profitiraju od izgradnje brze pruge Budimpešta-Beograd“, rekao je Sijarto na svečanosti početka izgradnje brze pruge Novi Sad-Subotica-državna granioca s Mađarskom.

Naglasio je da ima i onih koji o tome govore kao o ideološkom problemu.

„Međutim, vrlo brzo se ispostavi da su oni licemerni, jer brojevi ne lažu. Tokom 2020. godine je EU imala veću trgovinsku saradnju sa Kinom nego sa SAD, a i SAD su više trgovale sa Kinom nego sa svim zemljama članicama EU ukupno“, objasnio je Sijarto.

Dodao je da su Mađari i Srbi odlučili na osnovu svojih nacionalnih interesa da imaju korist od novog svetskog poretka.

„Obe zemlje imaju sa Kinom saradnju na pragmatskim osnovama i na bazi međusobnog interesa i obe mnogo profitiraju od toga“, rekao je Sijarto.

On je naglasio da će Mađarska uskoro početi izgradnju svoje deonice pruge i jajavio da bi radovi trebalo da budu završeni do 2025. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.