U trendu

Mađarska ne odustaje od gradnje novih reaktora sa Rosatomom

BUDIMPEŠTA – Mađarska je dobila uveravanja od ruske kompanije Rosatom da i dalje ima kapacitete za izgradnju planiranih novih blokova u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Šef mađarske doplomatije Sijarto je naveo u saopštenju, nakon sastanka sa glavnim izvršnim direktorom Rosatoma u Istanbulu, da je planirana izgradnja dva nova reaktora u Paksu u finkciji strateških interesa Mađarske, prenosi Rojters.

On je dodao da mađarska Uprava za atomsku energiju razmatra zahteve koje je podneo Rosatom za dobijanje potrebnih dozvola i da bi, kada one budu odobrene, projekat mogao da uđe u sledeću fazu.

Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa i nafte i koja je poručila da neće podržati predloženi embargo EU na uvoz ruske nafte, ne odustaje od projekta nuklearne elektrane sa Rosatomom iako se on odlaže godinama, navodi Rojters uz podsećanje da je finski konzorcijum Fenovoima objavio u ponedeljak da je raskinuo ugovor sa Rosatomom, navodeći kao razlog kašnjenja i povećane rizike zbog rata u Ukrajini.

Mađarska želi da prošiti nuklearnu elektranu Pak snage dva gigavata, koju su izgradili Rusi, sa dva VVER reaktora ruske proizvodnje, od kojih svaki ima kapacitet od 1,2 gigavata.

Projekat je dodeljen Rosatomu 2014. bez tendera. Nuklearna energija ne podleže sankcijama Evropske unije prema Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.