U trendu

Mađarska: Novim naftovodom SRB ce dobiti jeftiniju naftu

BUDIMPEŠTA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban dogovorili su se o izgradnji naftovoda prema Mađarskoj koji će Srbiji omogućiti snabdevanje jeftinijom uralskom sirovom naftom, povezivanjem s naftovodom Družba, naveo je danas portparol vlade u Budimpešti Zoltan Kovač.

Kovač je na svom Tviter nalogu napisao da se Srbija sada snabdeva naftom većinom naftovodom preko Hrvatske, ali da to „verovatno neće biti moguće u budućnosti zbog uvedenih sankcija“.

Predsednik Vučić je izjavio u subotu, tokom obraćanja javnosti, da će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen s Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mestu Alđo u dužini do 128 kilometara, kako bi Srbija dobila još jedna pravac snabdevanja i mogucnost da bira ono što je za nju povoljnije.

„Naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo koristili trasu gasovoda ka Mađarskoj“, rekao je Vučić.

„Što se tiče nafte, posebno posle ovoga što se dogodilo u Pragu, Srbija nema drugi naftovod osim JANAF-a. Nemamo naftovod ka Mađrarskoj, što bi nam mnogo značilo, niti ka jugu, ka Crnoj Gori i Grčkoj, jer nije bilo problema“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sa partnerima iz Otvorenog Balkana biti razmotrena i izgradnja naftovoda kroz Severnu Makedoniju do albanske luke Drač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar