U trendu

Mađarska potpisala 15-godišnji gasni sporazum s Gaspromom

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio danas da je potpisao 15-godišnji sporazum o snabdevanju gasom s ruskom energetskom grupom Gasprom, koji će stupiti na snagu čim postojeći ugovor istekne u septembru.

Mada je poslednjih godina diverzifikovala kanale snabdevanja gasom otvarajući prekogranične interkonektore sa susedima, većim delom se, ipak, u uvozu priprodnog gasa oslanjala na Rusiju cevovodom preko Ukrajine. Otvaranjem novog južnog gasovoda preko Balkana, to će se promeniti, prenosi Rojters.

„Od sada imamo na raspolaganju novu rutu za kupovinu gasa… Mađarska neće biti bez prirodnog gasa“, poručio je Sijarto u video snimku na svojoj Fejsbuk stranici, dodajući da će konektor na granici između Srbije i te zemlje biti u funkciji do oktobra.

Šef mađarske diplomatije nije precizirao količinu gasa koju će Mađarska uvesti prema novom sporazumu, kao ni cenu, navodeći samo da će cene biti „fleksibilne“ i da će kompanije dve zemlje pregovarati o detaljima.

Sijarto, koji boravi u Sankt Peterburgu na energetskom samitu u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma, takođe je rekao da je u odvojenim razgovorima postigao dogovor s ruskom državnom nuklearnom kompanijom Rosatom da se od jeseni ubrzaju radnje vezane za izgradnju nove mađarske atomske centale Paks.

Mađarska uprava za atomsku energiju mora do septembra da odobri zahtev za davanje dozvole državnoj kompaniji Paks 2 Zrt za izgradnju elektrane, a Sijarto je naveo da očekuje da bi Rosatom mogao da počne izgradnju sledeće godine.

Dodao je da vlada u Budimpešti već pregovara sa susednim zemljama o prodaji eventualnih viškova električne energije kada nuklearna elektrana Paks 2 bude priključena na mrežu za desetak godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.