U trendu

Mađarski građevinski sektor zabelezio pad od 8,1% u junu

BUDIMPEŠTA – Proizvodnja mađarskog građevinskog sektora pala je u junu za 8,1 odsto na godišnjem nivo, prvi put u poslednjih više od godinu dana, objavio je danas Centralni zavod za statistiku (KSH).

Proizvodnja u segmentu zgrada (visokogradnja) pala je za 4,8 odsto, a proizvodnja u niskogradnji za 11,7 procenata, prenosi agencija MTI.

U nominalnom iznosu, vrednost proizvodnje građevinskog sektora iznosila je u junu 579,1 milijardu forinti (1,5 milijardi evra), od čega 60 procenata ukupne sume otpada na visokogradnju.

Na mesečnom nivou, aktivnost građevinskog sektora je pala za 5,2 odsto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim faktorima.

Mađarska građevinska proizvodnja je u periodu januar-jun 2022. porasla za 7,0 odsto na godišnjem nivou, saopštio je KSH.

Proizvođačke cene u građevinskom sektoru su u drugom kvartalu skočile za 25 procenata na godišnjem nivou i za 7,6 posto na kvartalnom, pokazuju statirstički podaci.

Šef mađarskog udruženja građevinske industrije, Laslo Koji, pripisao je junski pad proizvodnje visokoj prošlogodišnjoj uporednoj bazi, dodavši da će ovaj sektor ostati „pokretačka snaga“ ekonomije u 2022. i da će vrednost proizvodnje iznositi oko 5.500 milijardi forinti (13,85 milijardi evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.