Madjarski ledolomac košta Srbiju 120 evra po satu

Srbiju će razbijanje leda na Dunavu koštati u proseku po satu 120 evra, a priprema za otpočinjanje posla 77,5 evra po satu, za svaki od dva ledolomca iz Madjarske, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Srbije.

Ti troškovi, kako ističu, čine oko 25 odsto ukupnih izdataka angažovanja jednog ledolomca jer u skladu sa medjudržavnim dogovorom Madjarske, Hrvatske i Srbije, po 25 odsto plaćaju Hrvatska i Srbija, a 50 odsto Madjarska.

„Ukupna cena za pripremu oko loma leda u proseku iznosi 230 evra po satu a samo razbijanje u proseku 480 evra po satu“, navode u ministarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u ranijem periodu, pre angažovanja madjarskih ledolomaca, raspisalo tender za nabavku te usluge, ali se niko nije javio.

Iz Madjarske su pre dva dana u Srbiju stigla dva ledolomca koji razbijaju led na Dunavu, a danas će doploviti još dva.

Na Dunavu je kod Daljske krivine kod opštine Apatin led bio debeo više od tri metra i dugačak 15 kilometara i razbijen je u noći izmedju utorka i srede.

Srbija ima jedan ledolomac „Greben“ i potiskivač „Bor“ i u planu je nabavka najmanje još jednog ledolomca. Novosadsko preduzeće „Heroj Pinki“ je imalo tri ledolomca: „Petrovaradin“, „Vučevo“ i „Čakor“, ali su oni posle privatizacije pripala preduzeću Dunav grupa agregati u vlasništvu Dušana Borovice i nisu u ispravnom stanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.