U trendu

Maduro u Kini, traži pomoć za spas ekonomije Venecuele

PEKING – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro sastaće se danas u Pekingu sa Sji Đinpingom, predsednikom Kine, koja je jedan od najvećih kreditora finansijski posrnule venecuelanske ekonomije, navodi agencija AP.

Maduro će se, u sklopu posete Kini koja ima za cilj produbljenje odnosa dve zemlje, sastati i sa kineskim premijerom Li Kećijangom, objavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Maduro se, kako je saopštilo Ministarstvo, već sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova i šefom kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme, a relevantna ministarstva i kompanije iz obe zemlje potpisale su niz ugovora.

Pre nego je napustio Venecuelu, Maduro je na aerodromu rekao da je na njegovoj agendi unapređenje komercijalnih, energetskih i finansijskih sporazuma sa Kinom, čija je ekonomska podrška bila od ključnog značaja za njegovu vladu, navodi AP.

„Odlazim sa velikim očekivanjima i vidimo se ponovo kroz nekoliko dana sa velikim postignućima“, poručio je Maduro.

Britanska agencija Rojters javlja da će Maduro pokušati da ubedi ključnog azijskog finansijera da Karakasu isplati dodatne zajmove.

Kina je u protekloj deceniji obezbedila Venecueli kredite, gotovinu i investicije u ukupnoj vrednosti od preko 65 milijardi dolara, a

Maduro će do nedelje boraviti u Kini na poziv predsednika Sjia.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar