Majdanpek dobija 5,5 miliona evra za rehabilitaciju sistema grejanja

BEOGRAD – Prvi ugovori za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u Majdanpeku, u koju će biti uloženo ukupno 5,5 miliona evra i koja obuhvata izgradnju nove toplane na biomasu, potpisani su danas u Vladi Srbije, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Predviđeno je da radovi na rekonstrukciji toplovoda i podstanica budu završeni do početka sledeće grejne sezone, a toku je tender za izbor izvođača radova na izgradnji nove toplane.

„Majdanpek je, posle Priboja, Malog Zvornika i Novog Pazara četvrta lokalna samouprava u Srbiji koja će dobiti novu toplanu na biomasu. Građani Majdanpeka time će dobiti ne samo sigurno i kvalitetno grejanje, nego i čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu, jer će emisije sumpor-dioksida biti u potpunosti eliminisane, dok će emisije ugljen-dioksida biti smanjene 93 odsto“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima pomoćnice ministra rudarstva i energetike za međunarodnu saradnju i evropske integracije Jovane Joksimović na taj način se zaokružuje uspešan projekat vredan 26,75 miliona evra, realizovan uz podršku nemačke razvojne banke KfW i švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i kojim je dat primer kako i ostale lokalne samouprave mogu da imaju sisteme daljinskog grejanja koji su u isto vreme visoko efikasni i sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.
Ugovore su potpisali predstavnici JKP „Majdanpek“ sa predstavnicima izvođačima radova na rekonstrukciji toplovoda i podstanica u sistemu daljinskog grejanja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su Joksimović, pomoćnik za energetsku efikasnost i toplane Milan Macura, predstavnici ambasada Nemačke i Švajcarske, Rudiger Hartman direktor kancelarije KfW i predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.