U trendu

Majdanpek dobija novu zelenu toplanu na biomasu

BEOGRAD – U Ministarstvu rudarstva i energetike danas je potpisan trilateralni ugovor koji će omogućiti da u Majdanpeku bude izgrađena toplana na biomasu što će od oktobra 2023. godine omogućiti 24 satno daljinsko grejanje bez zagađenja, a ukupna vrednost projekata je 1,4 milijarde evra.

Ministarka rudarstva i enegetike Zorana Mihajlović posle potpisivanja podsetila je da su toplane na biomasu završene u Malom Zvorniku i Priboju, da će do grejne sezone proraditi i u Novom Pazaru i ocenila da su to projekti okrenuti građanima koji odmah primete razliku u smanjenju zagađenja sumpordioksidom i ugljendioksidom.

„To su projekti koji dotiču svakog pojedinca u gradovima u Srbiji i zato su jako važni. Posebno u trenutku energetske krize koja je ozbiljna. Projekti pokazuju građanima i društvu da možemo da živimo zdravije, imamo zdraviju životnu sredinu a da u isto vreme imamo dovoljno energije koja nam je potrebna“, rekla je ona.

Nemačkoj vladi zahvalila je na podršci i iznela očekivanje da će saradnja biti nastavljena kroz obezbeđenja drugačijih vidova i načina grejanja nego što je to danas slučaj u Srbiji gde su u mnogim toplanama koristi najprljavija goriva.

„Da učinimo sve što možemo da Srbija u narednih nekoliko godina u smislu proizvodnje toplotne energije bude zelena Srbija , a ne Srbija siva i crna, kakva je sada često u nekim delovima“, poručila je ona.

Mihajlović je istakla da je ovaj projekat samo deo zajedničkog rada Vlade Srbije i Ministarstva sa Nemačkom kao najvećim partnerom iz Evrope u oblasti energetike i rudarstva.

Dodala je da je ukupna vrednost projekata 1,4 milijarde evra, što je vrednost Koridora 10, ili velike reverzibilne hidroelektrane.

Ambasador Nemačke Tomas Šib ocenio je da kroz ovakve i projekte podrške u oblasti solarne energije uspešno napreduje klimatsko partnerstvo Nemačke i Srbije.

Naglasio je da u projektu finansijski učestvuje i savezna vlada Švajcarske.

Istakao je da je klimatsko parterstvo značajno ne samo zbog zaštite životne sredine nego i zbog pune podrške koja se Srbiji pruža u slobodnijem i nezavisnijem snabdevanju energijom.

Dodao je da to u uslovima prilika rata u Ukrajini dobija i egzistencijalni značaj.

Šib je naveo da je kroz program podrške ukupno usmereno 120 miliona evra na rehabilitaciju daljinskog grejanja po opštinama i gradovima Srbije od čega je 27 miliona evra za biomasu.

„Takvi projekti ne donose samo dekarbonizaciju već i bolji kvalitet vazduha, i bolje snabdevanje energijom“, rekao je on.

Potpisnik ugovora predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović rekao je da će građani sa novom toplanom dobiti 24 satno, stabilno i sigurno daljinsko grejanje za sigurno narednih 30 godina.

Naveo je da u novoj toplani biti tri puta po 0,99 megavata na bio masu, kao i pet megavata na komprimovani gas koji će raditi u piku potrošnje, što će sa postojećom toplanom na drvnu sečku, što će jednoj od najšumovitijih opština u Srbiji čija je klima pod hladnim uticajem Karpata doneti toplu zimu.

Naglasio je da će opština plaćati povoljan kredit od gotovo 4,6 miliona evra 18 godina, te da je bespovratnih sredstava za novu toplanu 904.000 evra.

Na podršci koju Majdanpek dobija izgradnjom nove toplane zahvalio je i potpisnik ugovora direktor JKP Majdanpek Đorđe Roškić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar