U trendu

Makedonska građevinska firma seli biznis u SRB i Grčku

SKOPLJE – Makedonska građevinska kompanija Adora inženjering seli posao iz matične zemlje u Srbiju i Grčku zbog, kako kaže generalni direktor Vanča Čifliganec, nepovoljne poslovne klime u Severnoj Makedoniji.

„Dok se u Makedoniji ne stvori povoljna poslovna klima u građevinarstvu, Adora inženjering će poslovati van granica zemlje“, rekao je Čifliganec u intervjuu za portal Faktor, dodajući da je jedan od razloga preseljenja i nemogućnost gradnje u skopskoj opštini Centar u kojoj je postojao moratorijum na izgradnju novih objekata.

Prema njegovim rečima, makro razvoj Severne Makedonije nije moguć bez mikro ili lokalnog razvoja opština.

„Za makedonsku ekonomiju ne postoji ništa važnije od toga da privrednici rade, jer se tako pune budžeti i opština i države“, ističe Čifliganec, koji se nada da će opština Centar „pokazati zrelost“ i da će sve institucije, uključujući i opštinske vlasti, poštovati sudske odluke budući da je Ustavni sud nedavno ukinuo moratorijum.

Adora već ima kompaniju u Srbiji (Adora Living Solutions) koja trenutno gradi na Zlatiboru elitni stambeno-poslovni kompleks od 7.000 kvadratnih metara. U okviru kompleksa će biti 100 potpuno opremljenih stanova, bazen, spa i velnes centar, restoran, teretana, dvorište i ostali savremeni sadržaji za planinski odmor.

Čifliganec kaže da će čitav kompleks poslovati u fomi hotela, kojim će upravljati nova kompanija Adora Hospitaliti Grupa, prenosi portal Faktor.

On je takođe otkrio da kompanija radi na dva projekta u Grčkoj, od kojih je jedan na Halkidikiju. Tu su već izgrađene vile sa apartmanima na prodaju, a ove godine pokreće i projekat na ostrvu Tasos gde će graditi dve stambene zgrade, pri čemu će deo stambeni jedinica biti namenjen izdavanju, a deo će biti na prodaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.