U trendu

Mala kanadska kompanija našla bogatstvo u Srbiji

Kanadska kompanija „Erin venturs“ iz Vankuvera, pronašla je u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru, rezerve rude bora.

Procenjuje se da je njena bruto vrednost veća od dve milijarde dolara, pišu „Večernje novosti“.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu.

U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 milijardi tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona, piše list.

Ova mala kanadska kompanija ušla je u program bušenja nakon što je multinacionalna kompanija „Rio Tinto“ odustala od koncesija.

Prema nepotvrđenim podacima, jedna svetska kompanija, čije se ime čuva u tajnosti zbog konkurencije, dogovorila se sa Erinom o početnom ulaganju od 20 miliona dolara, kako bi se unapredio projekat, i u naredne dve godine finansirala bi dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je to ležište, kako se pretpostavlja, treće po veličini i bogatstvu u svetu, piše list.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    Sva bogatstva Srbije na rasprodaj, navalite svetske kompanije, jos malo pa nestalo. Samo ove godine akcija, kupite dva rudnika treci dobijete gratis ali to nije sve, kao bonus dobijate i izvorista vode i robovsku radnu snagu koja ce da rinta ceo mesec za samo 199.99 eura. Navalite , akcija, akcijaaaaa…..

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike