Mali: Oslobodićemo poslodavce plaćanja doprinosa za NSZZ

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će resorno ministartvo vrlo brzo izaći sa predlogom o ukidanju doprinosa za Nacionalnu službu za zapošljavenje od 0,75 odsto koju plaćaju poslodavci jer je cilj države, kaže, da se održi pozitivni ekonomski trendovi i rastereti poslovanje kompanija u Srbiji.

Mali kaže da postoje tri osnovna pravca o kojima ministartvo razmišlja. Prva tema je da se podrži i ubrza rast ekonomije, a yatim, navodi, cilj države je stvaranje stimulativnog okruženja za poslodavce.

Govoreći na panelu na radnom doručku za novinare i predstavnike Američke privredne komore u Srbiji, Mali je rekao da je takođe, cilj, ministarstva da se poslodavci rasterete opterećenja na zarade.

„Vrlo brzo ćemo izaci sa predlogom oko toga i kako da smanjujem opetercenja na rad. Razmisljamo o ukidanju dopirinosa za Nacionalnu službu za zapošljavanje od 0,75 odsto jer je to teret na poslodavca.“, rekao je Mali.

Mali je ukazao i da skoro svi strani investitori u Srbiji traže ubrzanje stopa amortizacije na čemu će se kaže raditi u narednom periodu.

Na taj način će se ubrzati obim ulaganja u nove tehnologije, oceni je Mali.

Kako je najavio, na Vladi Srbije će se u oktobru naći i zakon o naknadama koji će objediniti na jednom mesto sve naknade koje se plaćaju.

„Gledaćemo da neke naknade koje opterećuju ukinemo“, dodao je ministar finansija.

Poslodavcima je, kaže Mali, problem nepredvidivost naknada jer svaka lokalna samouprava donosi često svoje naknade, a nakon odluke vlade, ova praksa neće biti moguća.

Mali je najavio i reformu Poresku uprave do kraja godine kao i početak izgradnje nove zgrade Poreske uprave u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.