U trendu

Mali proizvođači rakije ponovo na tržištu

Individualni proizvođači rakije verovatno će ponovo moći da plasiraju svoje proizvode na tržištu. Oni koji budu želeli da prodaju rakiju krajnjem kupcu moraće da imaju registrovano poljoprivredno domaćinstvo, ostali koji nisu zavedeni u registar moći će da prodaju rakiju velikim kupcima i industriji za dalju preradu.

Predstavnik Grupacije proizvođača rakije Ivan Bogdanović istakao je da je većina zahteva i predloga malih proizvođača prihvaćena u novom predlogu nacrta zakona o jakim alkoholnim pićima.

Novi zakon o jakim alkoholnim pićima uskladiće regulativu u Srbiji sa pravilima EU. U izvesnoj meri liberalizuje se proizvodnja i daje mogućnost poljoprivrednicima da uz relativno jednostavne uslove i male troškove voće prerade u rakiju, što je izuzetno važno za Srbiju u kojoj proizvodnja rakije ima vekovnu tradiciju.

Zakonom o rakiji i drugim pićima iz 2009. godine individualni proizvođači rakije praktično su gurnuti u sivu zonu poslovanja.

– Novi propisi donose i dobrobit potrošačima jer se mali proizvođači sada vraćaju u legalne tokove i odgovaraju za proizvod koji naprave. Korist će svakako imati i država – rekao je Bogdanović. On očekuje da novi propisi stupe na snagu početkom naredne godine.

Poslednje istraživanje Nacionalne organizacije potrošača Srbije pokazalo je da, uprkos natpisima na deklaracijama, gotovo polovina ispitanih uzoraka rakije na našem tržištu nije bilo voćnog porekla, kako se tvrdi. Da li se sada otvaranjem tržišta isto tako proširuju mogućnosti i za malverzacije.

– Srbija ne treba da pobegne od tradicionalne proizvodnje, ali sada nove prilike na tržištu zahtevaju i ozbiljnije kontrole. Prisustvo metil-alkohola uopšte se ne kontroliše, iako je to najjednostavnija metoda kojom se utvrđuje da li je rakija zaista napravljena od voća – ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Kako kaže, i dalje je puno prevara na tržištu, jer je ovo unosan biznis.

– Kupuju čist alkohol biljnog porekla, razblaže ga destilovanom vodom i dodaju aromu. Imamo informacije da smo najveći uvoznici voćnih aroma, uvoze se na burad, ali ne za konditorsku industriju već  upravo za proizvodnju rakije. Srbija ovo mora da spreči i zaštiti kupce i poštene proizvođače – kaže Papović.

Uništeno 369 litara alkohola

Poslednja kontrola alkoholnih pića koju je obavila Poljoprivredna inspekcija pokazala je da proizvođači i dalje obmanjuju potrošače. Iako su svi kontrolisani proizvodi bili bezbedni, odnosno zdravstveno ispravni, i dalje je registrovan veliki broj neodgovornih proizvođača koji proizvode i prodaju uglavnom rakije čije poreklo sirovina ne odgovara deklaracijama. Tokom te kontrole registrovanih proizvođača u sedam gradova Srbije, van prometa je stavljeno 3.269 litara alkoholnih pića, od čega je oduzeto i uništeno 369 litara. Kako su za „Politiku” tada rekli u inspekciji, ovi rezultati su pokazali da je glavni cilj ispunjen – da na tržištu nema nebezbednih pića, što je vrlo bitno s obzirom na to da smo prethodnih godina imali mnogo slučajeva trovanja.

(I. Albunović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.