U trendu

Maloprodaja u evrozoni pala u oktobru iznad očekivanja

BRISEL – Maloprodaja u evrozoni pala je u oktobru više od prognoza, prema današnjim zvaničnim podacima, signalizirajući da bi potražnja stanovništva mogla da označi početak očekivane tehničke recesije.

Kancelarija za statistiku Evropske unije, Evrostat, objavila je da je maloprodaja u 19 zemalja koje dele evro pala u oktobru za 1,8 odsto na mesečnom nivou i za 2,7 procenata na godišnjem, prenosi Rojters.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija predviđali su mesečni pad od 1,7 posto i međugodišnji od 2,6 procenata.

Promet u trgovini na malo odslikava potražnju potrošača i njen pad na početku poslednjeg kvartala u ovoj godini podupire procene Evropske komisije da će ekonomija evrozone pasti u četvrtom tromesečju 2022, nakon čega će zabeležiti još jedan pad u prva tri meseca 2023, što znači tehničku recesiju.

Na mesečnom nivou, najviše je pala prodaja neprehrambenih proizvoda, za 2,1 procenat, a najveći godišnji pad je zabeležila prodaja hrane, pića i duvana, za 3,9 posto, napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.