U trendu

Manifestacija „Za spas turizma“ održana u BG, NS, NI i KG

BEOGRAD – Pod pokroviteljstvom Nacionalne organizacije turističkih agencija YUTA, Udruženja vodiča iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca danas je, u isto vreme, u ta četiri grada, održana manifestacija „10 minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“.
U sklopu manifestacije i u pratnji licenciranih vodiča, organizovana je panoramska vožnja gradovima do centralnih gradskih trgova gde je pročitan „Apel za spas turističke privrede“.
Završni „beogradski“ deo manifestacije održan je na Trgu Republike, a pre toga, turistički radnici su prošetali od Studentskog trga Knez Mihailovom ulicom.
Svojevrsni „apel-performans“, u kojem su učesnici „razvijali“ peškire, suncobrane, uz propratne kofere, torbe, šešire… ima za cilj da ukaže na stanje u kojem se nalazi turistički sektor privrede, a u svetlu pandemije virusa korona.
Po rečima direktora YUTA Aleksandra Seničića, za trenutno stanje niko nije kriv i u pitanju je, kako navodi, viša sila, ali turistički radnici žele da apeluju na katastrofalno loš položaj sektora.
„U teškoj smo situaciji. Turistički vodiči i agencije, rent-a-car kompanije, za razliku od naših kolega iz hotelijerstva koje su dobile pomoć, još uvek tu sektorsku pomoć nisu dobili. Očekujemo reakciju države i želimo da nastavimo razgovore“, naveo je Seničić u izjavi novinarima.
Kako je dodao, uz pomoć države bi uspeli da „prežive“ do sledeće godine i zadrže zaposlene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.