U trendu

Markovic: Stednja struje daje bolje rezultate od redukcije

BEOGRAD – U vreme kada se zbog energetske krize u svetu pa i u razvijenoj Evropskoj uniji ljudi pozivaju na štednju struje i sve češće govori o redukcijama u snabdevanju, prema oceni rukovodioca za energetiku u konsultantskoj kući „Dilojt“ Željka Markovića, štednja struje je bolja i efikasnija mera od redukcije u snabdevanju.

On je objasnio da je domet redukcija u uštedi struje ograničen, jer kada se neki kupci isključe sa mreže, oni kada se ponovo uključe potroše ono što su inače planirali i tako linearnog efekta smanjenja zapravo i nema.

„Ako ostavimo ljude bez struje pola dana, njihovu potrošnju nećemo smanjiti za polovinu već za mnogo manje jer će oni u periodu kada imaju struju nadoknaditi ono što nisu potrošili u periodu kada su bili pod redukcijom“, objasnio je Marković gostujući na RTS-u.
Prema njegovim rečima, kod nas je zima što se tiče gasa, kritičnija, a kada je reč o struji, kritični su i zima, ali i leto, jer je ovih dana zbog velikih vrućina potrošnja struje povećana.

Govoreći o prosečnim cenama struje naveo je da one sada iznose između 350 i 400 evra po megavat-satu, što je mnogo više nego pre krize kada je cena iznosila samo 60 evra a da berzanska kretanja pokazuju da će u budućnosti biti i veća, u četvrtom kvartalu oko 410 evra po megavat-satu.

Kada je reč o eventualnim viškovima struje u okruženju, Marković je rekao da Bugarska, Crna Gora i Republika Srpska mogu da proizvedu više struje nego što im je potrebno, ali da se strujom trguje na tržištu i da bilateralnih sporazuma gotovo i nema, već se sve uglavnom zatvara preko berzi.

Osvrćući se na situaciju u Elektroprivredi Srbije (EPS) i naše mogućnosti da proizvodimo više struje, rekao je da je u EPS-u problematično to što nemamo dovoljno otkrivenih eksploatacionih polja da bismo mogli da eksploatišemo ugalj.
Izneo je stav da nećemo brzo izaći iz te situacije i da će biti potrebno nekoliko godina da se EPS vrati na nivo proizvodnje uglja i električne energije od pre šest godina, kada je postizao rekorde u proizvodnji.

Marković je naveo da se još ne vidi kraj energetske krize, da danak krizi plaćaju i preduzeća i domaćinstva i da bi valjalo zaštititi ugrožene slojeve stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar