U trendu

Marsenić (Novi DSS): EPS u teškoj finansijskoj situaciji

Poslanik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Predrag Marsenić ocenio je danas da se Elektroprivreda Srbije (EPS) „nalazi u teškoj finansijskoj situaciji“, pozivajući se na izveštaj o realizaciji programa poslovanja tog preduzeća za 2022, prema kojem je neto gubitak 73,7 milijardi dinara.

„Zvanični podaci pokazuju da je proizvodnja električne energije 2022. godine za osam odsto manja nego 2021. godine. Troškovi nabavke, tačnije uvoza električne energije, iznosili su 117,3 milijarde dinara i sve ovo je dovelo do toga da EPS 2022. godine napravi neto gubitak nakon oporezivanja od čak 73,7 milijardi dinara“, saopštio je Novi DSS.

„Ukupan finansijski dug EPS-a za 12 meseci povećan je sa 147 milijardi na 166 milijardi dinara. Sa druge strane, stepen realizacije investicija iznosi 67 odsto, od kojih je svega 30 odsto iz sopstvenih izvora EPS“, piše u saopštenju stranke.

Marsenić je naveo da je stanje u poslednjem kvartalu poboljšano jer je gubitak smanjen za 5,8 milijardi dinara, ali da je to „posledica povećanja cene struje do kog je došlo u septembru 2022. godine“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar