U trendu

Martin Dalić postala šefica Podravke

ZAGREB – Nadzorni odbor Podravke imenovao je danas bivšu potredsednicu hrvatske vlade i ministarku finansija Martinu Dalić za predsednicu Uprave koprivničke prehrambene kompanije.

Kako se navodi u objavi na Zagrebačkoj berzi, mandat joj počinje od 4. februara ove godine i traje do 23. februara 2022, prneosi agencija Hina.

Dalić će na tom mestu zameniti Marina Pucara, dugogodišnjeg prvog čoveka Podravke koji je u januaru iznenada preminuo.

U obraćanju novinarima nakon odluke o imenovanju, Dalić je rekla da je ovo vreme u kojem se puno govori o zelenim investicijama i da će se potruditi da Podravka bude predvodnik u takvim inovacijama.

Upitana o kritikama povodom njenog dolaska na mesto predsednice Uprave, odgovorila je da nije u mogućnosti da komentariše „proces koji su deoničari, a to znači penzioni fondovi i Republika Hrvatska koristili i način na koji su se dogovorili“ o tome da kao kandidata za tu poziciju predlože nju, preneo je portal Seebiz.

„Mogu da kažem da je meni lično iznimno drago da je predlog za moje imenovanje izneo najveći pojedinačni deoničar, a to je Vlada Republike Hrvatske. To za mene predstavlja i jednu dodatnu odgovornost“, navela je i izrazila zahvalnost akcionarima na iskazanom povjerenju, a najviše, kako je rekla, vladi i premijeru Andreju Plenkoviću.

Što se tiče optužbi opozicije da je politički kompromitovana zbog afere Borg s kojom je bila povezana i zbog koje je dala ostavku u maju 2018, odgovorila je: „Ponosna sam na ono što smo odradili u procesu rešavanja problema Agrokora i na činjenicu da država ni na koji način nije snosila troškove njegovog spasavanja. Agrokor mi je na neki način bila referenca za čelno mesto u Podravci“.

Afera je izbila kada je portal Index.hr objavio elektronsku prepisku Martine Dalić s grupom nazvanom Borg, navodeći da je zloupotrebila funkciju i iskoristila tadašnji položaj potpredsednice vlade kako bi grupa ljudi, koje je izabrala, mogla da zaradi na poslovima u Agrokoru posle gašenja koncerna 10. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.