Mas: EU će verovatno kontramerama odgovoriti na tarife SAD

BERLIN – Evropska unija će verovatno odgovoriti kontramerama na nove američke tarife na uvoz evropske robe, poručio je nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas u komentaru za novinsku Funke grupu, objavljenom danas.

„Evropska unija će sada morati da reaguje i, nakon što dobije saglasnost Svetske trgovinske organizacije, verovatno će uvesti kaznene tarife“, naveo je Mas, član Socijaldemokratske partije u nemačkoj koalicionoj vladi, prenosi Rojters.

Mas se ovim povodom kasnije takođe oglasio na Tviteru, porukom:

„Evropa je ujedinjena po tom pitanju. Ostajemo otvoreni za pregovore o zajedničkim pravilima vezanim za subvencije u vazduhoplovnoj industriji. Još uvek možemo da sprečimo đodatne štete“.

STO je ove nedelje presudila da su izvesne subvencije koje su države EU uplatile proizvođaču aviona Erbasu bile nezakonite, dajući Sjedinjenim Državama pravo da reaguju uvođenjem tarifa na robu koju uvoze iz EU.

Vašington je u sredu uveče objavio planove o uvođenju novih carina na evropsku robu. Nemački ministar finansija Olaf Šolc, takode socijaldemokrata, rekao je juče da bi Evropa trebalo da reaguje oprezno, jer trgovinski sukobi u globalizovanom svetu nisu u ni u čijem interesu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.