U trendu

Mas: Sastanak Nemačke i SAD zbog Severnog toka 2

BERLIN – Predstavnici Nemačke i Sjedinjenim Država vode razgovore u Vašingtonu kako bi rešili spor oko gasovoda Severni tok 2, izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

„Trenutno se održavaju razgovori između nemačke vlade i administracije u Vašingtonu“, rekao je Mas novinarima, dodajući da je Berlin bio zainteresovan za postizanje sporazuma sa SAD u vezi sa tim pitanjem, izveštava Rojters.

Šef nemačke diplomatije je, ne ulazeći u detalje, rekao da će to biti tema razgovora u Vašingtonu, i izrazio uvernje „da će uspeti da se pronađe rešenje, iako to sigurno neće biti lako i možda se neće dogoditi brzo“.

Nemačka Funke medija grupa izvestila je u ponedeljak da je kancelarka Angela Merkel poslala dva svoja glavna pomoćnika u Vašington da pripreme kompromisni sporazum o Severnom toku 2 uoči posete predsednika SAD DŽoa Bajdena Evropi sredinom juna.

Ruska kompanija Gasprom i njeni zapadni partneri žure da završe cevovod Severni tok 2 koji se proteze od Rusije po dnu Baltičkog mora do Nemačke. Projekat, čija je izgradnja završena oko 95 posto, zaobišao bi Ukrajinu i potencijalno lišio tu zemlju unosnih tranzitnih taksi, čime bi bila podrivena njena snaga u aktuelnom sukobu s Rusijom, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar