U trendu

Mask stopirao planove za širenje u Kini zbog tarifa SAD

ŠANGAJ – Američki proizvođač električnih automobila „Tesla“ je, zbog neizvesnoti nastalih usled zaoštravanja američko-kineskih tenzija, stopirao planove za kupovinu zemljišta u Kini radi proširenja fabrike u Šangaju, koju želi da pretvori u globalni izvozni centar, javlja Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore. S obzirom da su i dalje na snazi američke carine od 25 posto na uvoz električnih vozila iz Kine, povrh postojećih nameta, koje je uveo bivši predsednik SAD Donald Tramp, „Tesla“ sada namerava da ogranič udeo kineske u svojoj globalnoj proizvodnji, rekli su izvori britanske agencije.

Kompanija je ranije razmišljala da poveća izvoz svog Modela 3, koji prozvodi u Kini, na više tržišta, uključujući i američko. „Tesla“ trenutno isporučuje Model 3 kineske proizvodnje u Evropu, gde gradi svoju giga-fabriku u Nemačkoj.

Akcije „Tesle“ su u pale u utorak na NJujorškoj berzi za čak 5,3 odsto.

Ova kompanija, u vlasništvu kontroverznog preduzetnika Ilona Maska, prodala je u aprilu u Kini i u inostranstvu ukupno 25.845 automobila kineske proizvodnje u poređenju sa 35.478 komada u martu, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.