U trendu

MAT: Proizvodnja u julu pala, najvise prerađivacka industrija

BEOGRAD – Rezultati privredne aktivnosti u julu, mereni, na prvom mestu industrijskom proizvodnjom pokazuju opšte potonuće, ocenjuje se u najnovijem izdanju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu i Privredne komore Srbije.

Autor analize o privrednoj aktivnosti Stojan Stamenković navodi da je reč o prerađivačkoj industriji, koja je u julu zabeležila međugodišnji pad, zatim ozbiljan pad desezonirane vrednosti, a pad je, ističe se raspoređen na skoro sve oblasti.

„Najveći međugodišnji pad u julu, po 10 i više procenata, imale su proizvodnja odevnih predmeta, prerada drveta osim nameštaja, hemijska industrija, proizvodnja proizvoda od gume i plastike te metalnih proizvoda osim mašina i uređaja“, navodi Stamenković.

Dodaje da je u svima njima desezonirani pad u julu bio izuzetan i duboko ispod proseka prethodne godine.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, navodi da je za razliku od prethodnih meseci, u kojima je uvoz međugodišnje rastao znatno brže od izvoza, u julu rast usporen, a rast izvoza je premašio rast uvoza.

Stamenković ističe da je visok porast uvoznih cena pojačan i nastojanjem da se uvozom obezbedi i stvaranje zaliha zbog moguće nestašice, pre svega energenata na svetskom tržištu.

Što se inflacije tiče, navodi da je u julu nastavljeno njeno međugodišnje povećanje, koje je započelo u februaru prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar