U trendu

MAT: Rast proizvodnje u rudarstvu i preradivačkoj industriji

BEOGRAD – Jačanje dinamike proizvodnje u martu je bilo očekivano, ali statistički podaci za ovaj mesec su na prvi pogled iznenađujući, posebno kada je reč o rastu industrijske proizvodnje, ocenjuje se u najnovijem izdanju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije .
Autor analize privredne aktivnosti Stojan Stamenković ističe da ne samo što su u martu povećane i desezonirane i trendne vrednosti ukupne industrijske proizvodnje, nego je ostvaren i izuzetno visok međugodišnji rast ukupne industrijske proizvodnje.
Taj rast je, navodi on, iniciran održavanjem rekordnog međugodišnjeg rasta proizvodnje rudarstva uspostavljenog sredinom 2021. godine, kao i izuzetno visokim porastom proizvodnje prerađivačke industrije.
Dodaje međutim da ocena o intenzitetu ubrzavanja proizvodnje prerađivačke industrije na osnovu podataka za mart iziskuje određenu rezervu.

Ovo zato što je tri četvrtine međugodišnjeg porasta proizvodnje prerađivačke industrije doneo skok porasta proizvodnje naftne industrije koji nije rezultat tekućeg rasta, već niske baze za poređenje zbog periodičnog zaustavljanja proizvodnje radi remonta, što je bio slučaj u martu prethodne godine.

Kada bi se taj efekat isključio, podaci za mart bi se, ocenjuje Stamenković, uklopili u tendenciju koja je rastuća, ali ne ekstremno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.